Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Необузданият чар на Кранево

Търсене в блога

Кранево – малко китно селце в прегръдките на Черно Море

Кранево е малко китно селце, разположено в сърцето на Северното ни Черноморие. Близостта му до Варна (около 30 км) и разположението между Албена и Златни пясъци спомага за популяризирането на селото като курортно средище. Има автобусни връзки с Балчик, Каварна, Добрич и Варна. 

История

До 1934. селото носи името Екрене, което идва от средновековната българска крепост Кранеа. А Екрене всъщност е турското произношение на Кранеа. По пътя между Кранево и Златни Пясъци се намира фарът Екрене, който години наред е бил най – високият по Черноморието. Заради непрестанната свлачищна активност в района, е прекратена дейността на фара. Недалеч от него личат останки от отбранителния вал, който е играл важна роля при защитата на първата българска държава. На огромния хълм край днешно Кранево, някога е било разположено Екренското кале (крепост). 

Любопитно

До Кранево достигат най – североизточните разклонения на Франгенското плато. А по пътя между Кранево и Албена се намира защитен резерват Балтата. Този резерват обхваща най – северните части на европейската лонгозна гора, като в района има над 28 вида с природо-защитна стойност, а 16 от тях са включени в “Червената книга”. Освен дървесните видове и лианите, там се наблюдават блатни кокичета, див зюмбюл, лютичета, перуника, бял и черен оман, и др. На територията на резервата са открити 16 вида риби, като 4 от тях отново присъстват в Червената книга на Република България.

Един от главните маршрути на прелетните птици от Европа към Аафрика – Виапонтика, минава точно през този участък. Ако сте любители на природата може да проверите вариантите за орнитоложки туризъм

Какви туристи можете да срещнете в Кранево

Преобладаващите чуждестранни туристи в Крането са от Беларус, Украйна, Русия и сравнително по – малка част от Англия. През последните години освен туристи, посещаващите Кранево все по-често се превръщат в местни жители. Голяма част от чуждестранните туристи, посетили Кранево, решават да си като закупят собствени къща или апартамент.

Превърналите се в традиция английски базари по Северното Черноморие

Всяка последна Събота от месеца пък, англичаните организират базар, на който продават техни книги, хранителни стоки, дрехи, мебели и др. Разположението на базара е на малък площад, в непосредствена близост до местната църква. Тези базари прерастват в празненства, защото когато търговията приключи, всички се запътват в близките заведения. 

Защо българите предпочитат Кранево за своята семейна почивка?

Морското дъно по крайбрежието на Кранево е изключително равно, некаменисто, а заедно с това спокойствието и уютът, които царят, привличат много семейства с малки деца.  Освен чужденците, през лятото много българи също се радват на широките плажове, пълни с капанчета за студена бира и картофки. Не се притеснявайте да хапвате и риба, тъй като местната рибарска група е многобройна. Прясна риба има постоянно и освен по заведенията, можете да отидете до рибарското селище на буните, за да си закупите такава. 

Възможности за спортни мероприятия и ученически занимания 

В Кранево има много почивни станции и ученически лагери. В ученическите бази има деца от различни страни. Много спортни руски клубове водят децата си за летен отдих и тренировки. Постоянно се организират игри, концерти, шествия и всякакъв вид полезни и творчески дейности, които радват както юношите, така и местните жители. 

Места за настаняване в Кранево – от уюта на малката къща за гости до лукса на големите луксозни хотелски комплекси

Освен това Кранево предлага многообразие от места за настаняване – можете да отседнете в къща за гости, бунгало, много уютнен малък хотел или пък луксозен хотелски комплекси. Настаняването варира от 10 лв. на вече на чове в по-обикновените къщи за гости до 200 лв. в луксозните хотелски комплекси, дори и повече в най – луксозните хотели.  През последните няколко години около плажа на Кранево са изградени нови и луксозни комплекси. През 2010 г. бе изграден плувен басейн „Аквалайф“ с олимпийски размери. А в близост се намира и  Black Sea Ice Arena – третата по големина закрита ледена пързалка в света . Тя е част от модерния туристическо – спортен комплекс Therma ECO Village, който включва два пет звездни хотела. 

 

Плажната ивица на Кранево

Плажната ивица на селото е разделена на 3 зони: Северен, Централен и Южен плаж. Централният се свързва с многото плажуващи, будки за бързо хранене и гореспоменатите капанчета. Докато на територията на северния и южния се намират симпатични места, където може да хапнете вкусна риба и не само. 

Когато стане време за хапване….

На южният плаж, който граничи с база Аксаково и буните, ще намерите две семпли ресторантчета, които са доста сходни на външен вид. Което и от двете да посетите, ще останете приятно изненадани. По главната алея големи и красиви градини имат “Извора” и “Аякс”, а едни от най – вкусните пици, приготвени на пещ, може да хапнете на “Capella”. За диджестив след вечерята, Ви предлагаме да се прехвърлите в “Dream bar” или в бар “Playboy”, които са в непосредствена близост.

Във вътрешността на селото пък, където живеят местните, ресторант “Тръстиките” ще Ви омае със своето вкусно меню. Може да го познаете по каручката отпред. Сгушено между малки къщички и буйна растителност, освен добрата храна, това място ще Ви позволи да избягате от шума на тълпите.

Фестивалът на Цацата

От 2015 г. насам в Кранево стартира Фестивал на цацата, който в последствие се превръща в традиция за селото. Обикновено Фестивалът на цацата се организира е в първия уикенд на юни. На този фестивал, освен количеството бира и цаца, което ще Ви заинтригува, може да послушате банди на живо, да се повозите на блъскащи колички или да си купите ръчноизработени бижута. Обикновено има гостуващ готвач, най – често Ути, който приготвя на живо вкусни деликатеси за присъстващите. Кметът на селото пък по традиция прави рибена чорба. 

Кои близки местенца можете да посетите по време на почивката си в Кранево?

Ако желаете да разнообразите престоят си в селото, ето и добра новина - Делфинариумът във Варна посреща гости цяло лято, а Балчик е на около 18км. Сам по себе си Балчик е малък, удобен и прелестен град. Заобграден от високи скали, терасовидно разположен с прекрасна крайбрежна зона. Там може да посетите Двореца и прилежащата му ботаническа градина – резиденция на румънската кралица Мария Единбургска. Гледки, които ще Ви пленят завинаги. 

В близост до Балчик са също Нос Калиакра  и Калиакрия ризорт. Освен тях, само на няколко километра са също и елитните голф игрища – Thracian cliffs, BlackSeaRama, Lighthouse golf.  Там освен на играта, може да се насладите и на красивите гледки, които местността предлага.

В околността има картинг (около Варна), възможност за езда в самото село, както и сафари. Най – близкият вариант за сафари организират от съседното село Рогачево.  

Ако не желаете да шофирате в знойните следобеди, просто се насладете на нещо разхлаждащо или в този ред на мисли, запознайте се с винарските изби в района. 
 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..