Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Класация ТОП 100 на най-добрите ескейп стаи в България – препоръчано от Experience Bulgaria. Част 1

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Туристически информационен център, Lifestyle |
1 коментара. | 46425 прегледа на този пост

За  началото на стаите със загадки по света - Real-life room escape game

Стаята със загадки представлява приключенска игра, при която група хора попадат в капан – затворена стая, от която трябва да избягат за определено време, обикновено 1 час. За да се измъкнат от стаята те трябва да решат поредица от задачи, логически игри, гатанки, загадки, пъзели, да намират улики и елементи от стаята, които ги насочват към изхода и измъкването от стаята или стаите, в които са попаднали.

Твърди се, че идеята за възникването на стаите със загадки или real-life escape rooms произхожда от компютърна игра – приключение, създадена през 1980 г. Сюжетът на компютърната игра е свързан със затвор, от който играчите се опитват да избягат, използвайки предмети и елементи от обкръжаващата ги среда. В последствие, източник на идеи за сценариите в стаите със загадки са множество филми, книги и игри на криминална, фантастична или приключенска тематика. Всеки от собствениците на стаи със загадки по света търси интересен и различен сюжет, който се развива в различна от обичайната заобикаляща среда, в друга епоха или дори в друго измерение.

Друг интересен факт за ескейп стаите е, че най-често организаторите проследяват протичането на играта с камери, като при необходимост се намесват в играта, като насочват играчите как да се справят с онези загадки, които най-много ги затрудняват.

По света съществуват множество стаи със загадки и игри, но най-често при този тип приключение играчите се сблъскват с гатанки и различни логически игри, като в края са изправени пред предизвикателството да разгадаят тайната на стаята и да избягат от нея. Обикновено при този тип игри не са необходими специфични познания или умения, освен логическо мислене, концентрация и поглед на нещата от друг ъгъл или с други думи казано „да видите невидимото“ и да използвате въображението си.

По света, а вече и в България се налага практиката, играчите да не разпространяват информация, свързана със сюжета или сценария на играта, а още по-малко да не споделят тайните, свързани с решаването на задачите в играта, за да не развалят удоволствието и изненадата за следващите играчи.

За кого e подходящo приключението „стая със загадки“?

Целта на стаите със загадки е да избягате от действителността и да се откъснете от ежедневието си, което подсказва и самото английско наименование „Real-life room escape game”. Бягството от реалността в стаите със загадки осигурява на играчите 1 час пълноценна почивка и истинско забавление. Състезанието с времето в стаите със загадки за разлика от обикновения живот, се оказва много приятно и изпълнено с положителни емоции.

Множество световни проучвания показват, че ескейп стаите са подходящи за хора, работещи или осъществяващи дейност в напрегната среда, с безброй задачи и изтичащи срокове.

Стаите със загадки са много подходящи за организирането на тиймбилдинг програми за изграждане на отборен дух, работа в екипа, за подобряването на концентрацията на служителите или просто за разпускане и отмора при високо натоварване на работното място. Проучвания на реномирани университети по света показват, че ескейп стаите имат положителен ефект върху служителите в големи и малки компании, при които характерът на работата изисква висока концентрация и екипна работа. Такъв тип изживявания влияят положително за намаляване на нивата на стреса и стимулиране на въображението и креативността. Освен това, стаите със загадки са много добър начин за поставяне на служителите в различна среда, в която техните характери и начини на реакции в екстремни ситуации могат да изпъкнат.

Real Escape стаите се използват от големи мултинационални компании като тиймбилдинг инициативи, които създават отборен дух, екипно мислене и желание за победа. Ескейп стаите със загадки са предпочитана програма за групови занимания в световни гиганти в бизнеса, маркетинга и рекламата като Facebook, Twitter, Google, но и от стотици по-малки компании в Европа, САЩ, Азия и Австралия.

Къде  и как най-бързо се разпространяват ескейп игрите в стаи със загадки?

Според проучване на д-р Scott Nicolson от университета в Сиракуза, първите документирани данни за ескейп игра, датират от 2007 г., когато издателската компания Scrap от Киото, Япония, създава real-life escape стая със загадки за отбор от 5-6 играчи. Съгласно данните в проучването този тип игри в ескейп стаи стават масово популярни именно в Япония благодарение на real-life ескейп играта на компанията Scrap. Затова и стаите със загадки се разпространяват най-бързо в Азия – най-голям бум ескейп игрите получават в периода 2012-2013 г., след това течението „real-life escape game rooms” добива популярност в Европа и най-вече в Унгария, след което бързо се разпростира в Австралия, Канада и САЩ.

Според Уикипедия обаче началото на стаите със загадки е поставено в САЩ, след което то се пренася в Европа и Азия. Не можем да бъдем сигурни дали това е точно така, защото е факт, че една от първите компютърни игри с подобен сценарий, която се смята, че е поставила началото на приключението „real-life escape room game” е създадена именно в Силиконовата долина. В САЩ този тип групови занимания в стаи със загадки придобиват толкова голяма популярност, че в Ню Йорк и Сан Франциско е създаден специален фестивал, на който всички желаещи са поканени да се включват в ескейп игри напълно безплатно.

В Азия, освен в Япония и Китай, най-голяма популярност стаите със загадки набират  в Сингапур. Това не е изненада, защото Сингапур е перфектното място за финанси и бизнес, а там където корпоративният свят властва, работещите и предприемачите имат най-голяма нужда от „бягство от реалността“.  За много кратко време броят на стаите със загадки в Сингапур надхвърля 100. Най-големи почитатели на ескейп стаите в Китай са студентите, които предпочитат да избягат от „университетската реалност“ в някоя от множеството стаи със загадки, които има в най-големите градове в Китай.

Въпреки официалната информация за произхода и зараждането на стаите със загадки по света, съществуват множество интерактивни медии, които са предшественици на концепцията за „real-life“ ескейп игрите. Като част от проучването на д-р Scott Nicolson, е поставен въпросът за това, откъде собствениците на стаи със загадки или ескейп стаи са почерпили своето вдъхновение или идея. 65 % от участниците в проучването отговарят, че те са били вдъхновени от собственото си участие в друга стая със загадки или в подобно обучение за екипна работа, в което са участвали, чиято цел е била да избягат от дадено затворено помещение или стая без изход. Останалата част от анкетираните са били вдъхновени от най-разнообразни източници, като най-голямо предимство имат филми като Индиана Джоунс и Saw. Макар и незначителни като брой, според проучването, една част от организаторите на подобни стаи със загадки са създали своите ескейп игри, без преди това да са посещавали ескепй стая.

Появата на стаите със загадки в България

Първите real – life room escape games в България поставят началото си през 2014 година. Бихме могли да наречем основоположник на стаите със загадки в България Dextrophobia Rooms, защото те създават първата ескейп стая в София, която отваря врати през юни 2014 година. Идеята за първата real escape room се заражда в главите на екип от петима програмисти и един икономист, или по-точно Ангел, Светлин, Петър, Мариела, Александър, Божидара и Димитър. Тяхното вдъхновение се появява, когато шестимата приятели решават да започнат съвместен бизнес. Тогава Александър разбира, че в Унгария има такава стая и идеята страшно много му допада. Той се свързва с останалите си приятели и им споделя идеята, убеден че предложението му ще се хареса и на тях. Приятелите обсъждат възможността и директно заминават за Унгария, за да видят какво представлява тяхната стая на живо. След като изиграват една игра там, се прибират в България твърдо решени да станат основоположници на първата real- life room escape game в България. Идеите за пъзелите и загадките, които влагат в нея, са заимствани от различни книги и филми. Името Dextrophobia идва съвсем случайно. Александър попада на статия за 10-те най-странни фобии в света. Една от тях е декстрофобията, която означава страх от дясното. Това е фобия, в която хората, които я притежават се плашат от неща, които им се падат от дясната страна. Стаята на младите програмисти представлява нещо като загадки, логически задачи, пъзели, катинари и ключове, преплетени с емоционални моменти в играта. Така конструирана, стаята, влияе на мислите и възприятията на участниците, тъй като има няколко напълно непредвидими момента за тях, които тотално променят визията за мисията им. Най- хубавото на стаята, е че независимо как е протекъл денят, в момента в който пристъпят в стаята, участниците забравят всичките си проблеми, изключвайки се от външния свят и попадайки в една непозната реалност, подобна на филм, в която те са главните герои.

А ето и класацията на Experience Bulgaria за най-добрите и популярни стаи със загадки в България.

ТОП 100 на най-добрите ескейп стаи в България:

 1. Escapeway или Кристалният череп е ескейп стая със загадки от висок клас в София, по-скъпа е, но според отборите, които са я посещавали, „всяка стотинка в тази escape стая си заслужава“Това е уникална ескейп стая за истински ценители- историята, декорът, загадките – всичко е изпълнено безкомпромисно. Тази ескейп стая ще Ви потопи в света на авантюриста Индиана Джоунс и неговите тайни, скрити в стаята му. Д-р Джоунс открива мощен артефакт в древно светилище на маите. Артефактът представлява Кристален череп, който е извор на знания извън пределите на нашите разбирания. Ако Кристалният Череп попадне в ръцете на тайното нацистко общество ТУЛЕ, те ще господстват над целия свят. Не им позволявайте да стигнат до артефакта.
 2. SawRoom в София е ескейп стая създадена по декор и идеи, заимствани в емблематичният страшен филм “SAW”. Препоръчваме Ви тази ескейп стая от първо лице. Впуснете се смело и „без страх“ в предизвикателствата, пред които ще бъдете изправени. “Когато отровата в теб стане повече от кръвта ти, единственото нещо, което ти остава, е да се застреляш. Повечето хора са толкова неблагодарни за това, че са живи. Болен съм от болестта, която ме разяжда отвътре. Болен съм от хора, които не оценяват това, че са живи. Тези хора са прекалено неблагодарни, за да останат живи. Но ти не си, поне вече не.” Цените ли свободата си? Смятате ли, че сте я заслужили? А свободни ли сте наистина?
 3. Кабинетът на Айнщайн е ескейп стая на Gravity Wave. Местоположението й е в Пловдив. Отборите коментират, че тази стая със загадки пасва идеално на живота на Айнщайн. Ескейп стаята предлага интересен декор и „интелигентни“ и забавни загадки. Graviti Wave Ви предизвиква – Ще откриете ли тайните изследвания на Айнщайн, за да спасите човешката история?
 4. Room 66 е ескейп стая от ново поколение! Намира се в София, и няма как да Ви остави разочаровани. Рейтинга за историята, декорите, загадките и персонала е много висок. При Вас пристига писмо, изпратено от далечен роднина. Той ще Ви повери дълго пазена тайна. Отивате на адреса, който Ви е изпратил и „играта“ стартира.  Ще се потопите в едно различно изживяване, което ще провокира разума и сетивата Ви. Няма да забравите това приключение никога!
 5. Колекционерът на Game Castle в София е ескейп стая, която ще Ви осигури прикритие, за да се промъкнете незабелязано в кабинета на мъж, със слабост към редки и скъпи предмети. Той притежава завидна колекция от артефакти, които са обект на интерес за много колекционери по света. Трябва да разбиете охранителните системи и да се доберете до най-ценното му съкровище – златната маска на Цар Терес и да я върнете в музея. Дали мисията Ви ще се увенчае с успех, зависи от Вашата наблюдателност, съобразителност и отборен дух. Побързайте! Времето тече! Това безспорно е една от най-вълнуващите ескейп стаи, и трябва да стане чудо, за да останете неудовлетворени от преживяването си в нея! Висок рейтинг, автентичен декор, добре замислени загадки и история, както и много възможности за уплътняване на времето, защото освен стаята със загадки, комплексът предлага и множество други забавления, като басейн, бар и други игри.
 6. Детектива & Машината на времето – Това е една ескейп стая на 3 key rooms, локализирана в София. Стаята предлага динамична игра, интересен интериор и объркващи загадки. В тази ескейп стая се разказва за нечувано изобретение, поверено в ръцете на Детектива. Когато попада в ръцете му, Детективът разбира, че мисията е сложна и трябва да опази творението. В никакъв случай изобретението не трябва да попада в ръцете на неправилните хора! Разберете дали сте достойни да разгадаете тайната на Машината на времето! Разполагате само с 60 минути. Потопете се в изтънчената ретро атмосфера на тази ескейп стая, вдъхновена от велики детективи като Шерлок Холмс. Интериорът ще ви създаде чувството, че се намирате в друг свят. Всъщност може да не пожелаете да се върнете обратно. Детектива & Машината на времето е ескейп стая, която си заслужава! Не съществуват две мнения по въпроса.
 7. Древен Египет е ескейп стая на Offline Entertainment. Местоположението на стаята е в София. Веднъж попаднали там, ще се озовете в един изцяло различен свят. Свят от древността - изпълнен с мистерия и антична атмосфера, която ще Ви откъсне от реалността. В тази ескейп стая ще се превъплатите в ролята на археолози, тръгнали по стъпките на древна тайна. Разгадайте тайната на загадъчната пирамида и очаквайте неочакваното! Сложна ескейп стая с уникален декор и трудни загадки. Това е една от любимите ескейп стаи на опитните отбори.
 8. Тротил е една от ескейп стая на Teorema Rooms в София. Компютър управлява всичко в стаята. Тези, които мислят, че всяка загадка е за двама играчи, по-скоро не познаха. Участвате всички. В тази стая със загадки няма математически задачи. Няма и катинари. Това е игра за напреднали. Тротил… с къс фитил, обратното броене вече започна. Няма да съжалявате, ако посетите тази ескейп стая.
 9. Балът на изненадите е първата стая със загадки на Escape House и нейната цел е да Ви предложи интересна атмосфера, неочаквани обрати, разнообразие от загадки, пъзели, шифъри и предизвикателства. Историята е следната: Вие сте на маскен бал, организиран от тайнствен домакин. С напредването на нощта, отегчени решавате да разгледате старинното имение. Докато се разхождате из помещенията, попадате на мистериозна скрита стая, а любопитството Ви кара да проверите какво се крие в нея. Е, какво се крие там? Освен интересният сюжет в тази ескейп стая има още нещо, което я прави уникална- може да избирате между 3 нива на трудност. Само да подчертаем- тази ескейп стая се намира във Варна. Рейтингът на тази ескейп стая, обещава, че няма да останете разочаровани.                                                                                                                                    
 10. Изгубеният елемент в Пловдив е дело на Domus Rebus. Тази ескейп стая неусетно ще Ви пренесе в един приказен и вълшебен свят, който оживява в безмилостна надпревара с времето. Действието се развива през 1935-та година в Париж, където влюбени момче и момиче търсят липсващите парченца от пъзела, за да открият пътя един към друг и да бъдат завинаги заедно. Ще затуптят ли отново тези влюбени сърца след дългата раздяла? Това зависи от Вас и Вашите умения! Ще имате ли дързостта да прекрачите прага на къщата на загадките и да ги спасите? The Missing Elements e ескейп стаята, която трябва да посетите, за да го направите. Стаята не е с висока трудност, което я прави идеална за начинаещи отбори.
 11. Музеят на тайните е още една ескейп стая от Пловдив, която е постигнала висок рейтинг от потребителите. Тази ескейп стая е дело на Question Rooms и ще Ви предложи наистина много авторски пъзели и загадки и автентичен интериор. Тази ескейп стая е подходяща за напреднали отбори. Убит е уредникът на музея, в който работиш. Това е твоят дългогодишен приятел Д-р Стюарт. Обзема те странно чувство на притеснение, което се надига в гърдите ти. Човекът, когото обичаш толкова много и от когото си научил всичко и сте прекарвали безброй вечери в дълги разговори е убит? Възможно ли е? Докато слушаш по телевизията за убийството на скъпия си приятел, от репортажа в главата ти се забиват само „Убийство“ и „Главният уредник на музея“. В съзнанието ти се прокрадва виновна мисъл… докато си спал на дивана, близкият ти приятел е бил убит, а ти не си могъл да му помогнеш. Опитваш се да прогониш гузното чувство, при което погледът ти се спира на телефона.  Лампичката за пропуснати съобщения примигва. Мигновено те сковава чувство на притеснение. Имаш 4 пропуснати повиквания от д-р Стюарт, всички са отпреди около час и половина,  точно преди да бъде убит. Защо ли Д-р Стюард те е търсил точно преди трагедията? Нетърпеливо пускаш съобщението, оставено на секретаря и чуваш паниката в гласа на своя приятел:
  -Обаждам ти се от вкъщи. Нямам много време, затова ме слушай внимателно. Всичко е заради кристалът… (освен гласът на доктора се чува силно блъскане по вратата). Не успях да разгадая цялата истина, почти бях успял, но те ме откриха. Знаех, че този момент ще дойде, но мислих че разполагам с повече време. Всичко е в моя кабинет. Трябва да отидеш там веднага! Досега не ти бях казал, защото знаех че е опасно, не исках да те забърквам в неприятности. Но вече нямам избор, а ти си единственият, който ще успее да се справи. Всичко е скрито в серия от загадки, но аз вярвам, че ще се справиш. Адреналинът бучи в главата ти. След няколко минути си вече в музея, но знаеш, че разполагаш с по-малко от час. „Най-добрите скривалища, често са пред очите ни!“ – припомняш си думите на Д-р Стюард и се впускаш в търсене на кристала.
 12. Тайната на професора е още една от стаите с висок рейтинг в Пловдив. Ескейп стаята е завладяваща, с оригинални и логически последователни загадки, твърдят посещавалите я отбори.  Действието се развива през 1984 година, когато известен професор бива намерен убит в собствения му кабинет. Две години по-късно случаят все още не е разрешен. Семейството на професора тайно наема екип от детективи, които да проникнат на местопрестъплението и да разберат кой, защо и как е убил професора. След миг вратата зад Вас се затваря. Огледайте се добре и се опитайте да видите стаята през очите на убитя учен. В този кабинет се крие истината за неговата смърт. Ще успеете ли да разгадаете престъплението за 60 минути?
 13. Стаята на хакера е още една ескейп стая от Offline Entertainment в София. В тази ескейп стая ще се потопите в един различен свят. Свят на развитите техногии, свят на компютрите. Светът на хакера. На пръв поглед обикновена стая, но дали не крие нещо? Ще се впуснете по стъпките на известен хакер, а Вашата мисия ще бъде да разберете какво е намислил и да го спрете преди да е станало твърде късно. В тази ескейп стая не са необходими компютърни умения, а единствено малко логическа мисъл, отборна игра и повече ентусиазъм, за да откриете изхода. Няма да останете разочаровани.
 14. Dextrophobia Rooms е първата ескейп стая в София и въобще в България. Това е real-life room escape game, която ще Ви предложи забавление, интелектуално предизвикателство, отборен дух и откъсващо от действителността преживяване. Отборът Ви ще бъде заключен в стая, от която трябва да излезете в рамките на 1 час. Разполагате със 60 минути и нито секунда повече, за да намерите изхода. За целта ще трябва да преодолеете препятствията и да решите загадките. Огледайте се и обърнете внимание на всеки детайл. Бъдете наблюдателни и споделяйте идеите си със съотборниците. Не забравяйте да се отдадете на емоциите и да се потопите в атмосферата на „Стаята история“. Действайте бързо, защото разполагате само с 1 час. Не всеки успява да преодолее предизвикателството и да излезе навреме.
 15. Сънят на далтониста е ескейп стая , собственост на Escape Room Varna. Разказва за притежателя на финансова империя – Одан. За този човек не съществуват недостижими цели или нереализирани мечти, освен една – да се наслади на палитрата от цветове, които можеш да откриеш в света. За него тези цветове са само два- черно и бяло. Тази странна птица прекарва доста време в сън. Питате ли се защо? Има нещо, което го задържа в съня му… Той спи и сънува повече от година. Вашата задача е да влезете направо в ума му, да излезете от там и да го събудите, защото за него вече има лек. Шареният свят го чака! Ще се справите ли? Ескейп стаята е подходяща и за не толкова напреднали отбори.
 16. The house of Cards е още една от ескейп стаите на Domus Rebus в Пловдив. Ще бъдете поведени на околосветско пътешествие, разучавайки интересни и реални исторически факти за град Пловдив и България и тяхната връзка със света. За разгадаването на мистерията ще разчитате на разнообразни видове карти. Ескейп стаята е увлекателна и загадките в нея са интересни, подходяща е за отбори с опит в escape игрите.
 17. Заверата във Велико Търново на Logiscape е първата ескейп стая в града. Стаята ще Ви потопи в духа на Възрожденска България. Станете част от Тайния революционен комитет за организиране на въстание и влезте в историята! Атмосферата на ескейп стаята е автентична, а загадките са интересни. Нивото на трудност е средно.
 18. Експериментът/ The experiment е ескейп стая на Enigmania и се намира в София. Стаята в която сте попаднали се използва от международна организация, която експериментира с хора. На хората дават неизвестна субстанция, която променя техните възприятия, реалност и способности. След час ще Ви е нужен втори компонент или ефектът ще стане необратим. Какво е CinQ 5? Трябва да участваш в експеримента, за да разбереш.
 19. Questtopia създаде ескейп стаята Тайният бар на Ал Капоне в София, за да Ви пренесе в ерата на Сухия режим в САЩ, по времето на мафиотите, контрабандния алкохол, изкусителните кабаретни изпълнителки и джаз и суинг музиката. Дали ще успеете да разкриете тайните на престъпната империя на Ал Капоне? Бъдете готови да изживеете вълнуващи и изпълнени с интрига моменти в рамките на 60 минути в real life ескепй стаята „Тайният бар“.                                                                             
 20. The Matrick escape room е дело на 3Key Room и се намира в София. Стаята се отличава с това че е пълна с авторски технологични пъзели и визуална прецизност. Историята на стаята със загадки пробужда мисълта и няма да Ви остави разочаровани.
 21. Обир на банка е ескейп стая на ROB в София. Питаме Ви, обирали ли сте банка? Защото ако не сте, трябва да опитате. Предизвикваме Ви да концентрирате логическите си умения и да се впуснете в изпитанията, които Ви очакват. Влезте в банката, отваряйте сейфа, взимайте мангизите и бягайте! Ченгетата ще са при Вас до секунди!  Изживейте емоцията от предизвикателството да направите обира на века, заслужава си!
 22. Dextrophobia Rooms Vol. 2 е първата технологична ескейп стая в България и се намира в София. Ако обичате този жанр игри и смятате, че няма с какво да ви изненада- грешите! Към Вас се отправя ново предизвикателство – технологични загадки, интригуваща история и интересни прикления. Ще се потопите в един утопичен свят. Опитайте!
 23. Лудостта на гения е ескейп стая на Questhouse в София. Ескейп стаята е интересна и предлага завладяващи загадки, а също така е подходяща за напреднали отбори. В тази стая ще възприемете света през други очи. Виждате гравитационните вълни 120 години преди света да докаже, че съществуват? Не само сте ги видели, но дори сте ги нарисували. Гений ли сте или просто някой луд? Или и двете? Ако е така избягайте от лудостта, и останете просто гений.
 24. Портал е ескейп стая на Questomania и се намира в София. Имате мисия. Трябва да спасите света от нашественици от друга вселена, паралелна на нашата. Ще попаднете в тайна лаборатория за телепортация. Задачата Ви е да въстановите портала и да поемете пътуване към паралелния свят, за да предотвратите катастрофа с нечувани размери. Ескейп стаята е подходяща за по-опитните отбори.
 25. Пиратско пътешествие е поредната уникална ескейп стая на Offline Entertainment в София. Стаята е безкомпромисна – типично в стила на Офлайн. Йо – хо – хо и бутилка ром! Както казват моряците… Ще се хвърлите в уникално пиратско приключение. Смятате ли че можете да разплетете сложната история и да откриете целта на пътешествието си, моряци?
 26. Мъглите на Авалон на Mind Rooms в София, ще ви предостави отборна ескейп игра на живо с автентични декори. Намерете всички предмети, разрешете загадките и намерете изхода за 60 минути. Ескейп стаята предлага интересни механизми и добре замислени загадки, нивото на трудност е по-скоро високо.  
 27. Sands of Time на TimeScare в Пловдив е ескейп стая, която ще Ви прехвърли в Древен Египет. Докато разглеждате поредния древноегипетски храм, някой от групата е забелязал полускрит процеп в стената. Никой от групата Ви не забелязва как той се шмугва вътре. Чувате единствено силно хлопване зад Вас. Вашият приятел е попаднал в древен капан. Ще успеете ли да го измъкнете от египетската клопка? Стаята се препоръчва за не толкова напреднали отбори.
 28. Тайните на професор Линд е още една ескейп стая на Questomania в София. Ще се впечатлите от декора и загадките, но нивото на трудност не е много високо. Историята се състои в това, че Ви е възложено да разследвате внезапното изчезване на професор Линд, който е ръководител на тайна правителствена лаборатория за паранормални явления. Над какво е работил професорът, секретно от всички? Какви скрити тайни са останали в дома му? Кой го търси и защо? Разполагате само с 60 минути да разберете всичко това.
 29. Клопката в София на Hour Escape е още една хубава ескейп стая, която да посетите. Отборите твърдят, че ескейп стаята си има всичко – електроника, тайни кодове, механизми и приветлив персонал. Огледайте се! Наоколо няма врати и прозорци. Как ще излезете? Погледът Ви обхожда всичко наоколо, с надеждата да откриете нещо, което да Ви помогне да се измъкнете. Тогава виждате сандък… Отваряте и разбирате, че първата ви задача се крие в него. И започвате да четете, мислите и разсъждавате. Проба… грешка… проба… грешка и БУМ! Успяхте! Първото изпитание е превъзмогнато. Обзема Ви емоция на удовлетворение… Продължете към следващото препятствие, защото имате дълъг път до спасението си.
 30. СТАЯ 13 на Escape Room Varna ще призове силите от дълбините на душата Ви. Пригответе защитните амулети и се изправете срещу тъмната страна. Имате ли смелостта да прекрачите вратата на СТАЯ 13? Интересни декори и добро ниво на трудност на загадките.                                                                                                                                                                                
 31. Gears and Inventions (Чаркове и Изобретения) е ескейп стая в София, дело на компанията Vestigo. Стаята ще ви предложи високо ниво на трудност. Vestigo от латински, означава следя, проследявам. Vestigo е тайно общество, свързващо велики умове от целия свят. Тяхната цел е да превземат света чрез идеите и изобретенията си. Намирате се в дома на починал викториански механик. Много изследователи са посетили дома му, в опит да се докоснат до тайнствата на обществото Vestigo.Ще успеете ли да разгадаете мистериите около Vestigo и да достигнете най-съкровените му тайни?
 32. Кабинет е поредната ескейп стая на Escape Room Varna. Действието се развива по време на социализма през 1972 година. Най-големият склад за оръжие на завод „Народен Юмрук“ бива взривен. Броя на жертвите остава неустановен. Новината не се споменава никъде, сякаш някой умишлено се опитва да я прикрие. Защо? Вие сте заподозрени в престъпление и сте прибрани за разпит в секретен кабинет на ДС. Обвинени сте в подривна дейност срещу партията на Републиа България. Обявени сте за врагове на страната. Наказанието Ви ще бъде смърт, а в добрия случай ще бъдете изпратени в Белене. При Вас пристига майор Петков от столичното управление. Късно е за защита… Разполагате с точно 1 час, за да намерите истината за събития и да се измъкнете от ситуацията. Смятате ли, че ще успеете?
 33. Тайната на Криптос, София, е ескейп стая на Myst Entertainment.  Ще си имате работа с международна интрига, тайни съобщения, неразгадани кодове и мистично изкуство. Тази задача е предизвикателство дори за световни разбивачи на шифъри. Криптос е реална скулптура, разположениа в двора на ЦРУ. Нейният създател е Джим Санбърн. Това произведение на изкуството крие  мистерия и тайни. За над 26 години никой не е успял да дешифрира кодираното съобщение на Криптос.
 34. Room 66 vol.2 в София, разказва история, базирана и пресъздадена по действителен случай. Неразгадан случай и до днес… Съдбата на едно семейство, променена завинаги…Събитие, което шокира света.. Тази стая не се препоръчва за лица под 17 години!!!
 35. Стаята на илюзиониста се намира в София и е създадена от Breakout Rooms. Това е първата „обърната“ ескейп стая на загадките. Тук ще изживеете едно по-различно ESCAPE преживяване.
 36. Гласът на Капитана в Пловдив е ескейп стая на Mental Gab Rooms, която ще Ви пренесе на пиратски кораб. Вие сте млади пирати, последователи на известния капитан Джон Бари. Той е известен в пиратските среди с добрите си познание по математика и медицина и големите си открития във физиката. След нападение от холандски пирати, всички са убити, а капитанът бива заточен на самотен остров. Вие сте последните оцелели на кората и трябва да последвате указанията, които Ви е остави и да го намерите.

Класация ТОП 100 на ескейп стаите в България, от 37-ма до 101-ва позиция можете да разглежате ТУК.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..