Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Златни пясъци – паркът

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Природни забележителности, За територията, Туристически информационен център, Lifestyle |
Все още няма коментари. | 4821 прегледа на този пост

Знаехте ли, че до един от най-известните и стари български курорти – „Златни пясъци“ – се намира природен парк със същото име? Той е най-малкият по площ от всички природни паркове у нас – само 13,2 км2. Това е втората местност, обявена у нас за национален парк още през 1943 година, след парк Витоша. Природният парк е и защитена местност към мрежата на Натура 2000. През 1956 г. комплексът „Златни пясъци“ е построен върху територията на тогавашния парк.

Сега паркът следва крайбрежието по дължина, а ширината му е едва 1-2 км. Средната му височина над морското ниво е 110 м, а най-високата точка едва 269 м – връх Чиплак тепе. В парка има цели 13 чешми, край които са направени и кътове за отдих. Повечето черпят вода, която е годна за пиене, от собствени извори. На територията на парка са маркирани и 5 туристически маршрута, повечето от които тръгват от кв. Виница, южно от парка. Разработени са и пет опознавателни маршрута с различна тематика. Всички те са подходящи за хора от всякаква възраст, като се предоставя възможност и за велотуризъм, фототуризъм, разходка на хора с увреждания.

Климатът тук е типичен континентално-средиземноморски, поради което в него се съчетават чертите и на двете области – меката зима, прохладна пролет, топлите лято и есен, малките количества на валежите, които са характерни за средиземноморския климат, като се проявяват и чертите на континенталния с възможни много ниски минимални температури през зимата и много високи максимални през лятото. Пиковите стойности са изместени с около месец по-късно, в сравнение с вътрешните части на страната, като този ефект се дължи най-вече на регулиращата функция на морето.

В природния парк няма много повърхностно течащи води и водоеми, но за сметка на това има високи подпочвени води, благодарение на които чешмите и водоемите рядко пресъхват. На тях и на скалния състав се дължат и свлачищните явления, които са често срещани в района, особено в близост до морския бряг. Паркът е разположен върху Франгенското плато, което е изградено предимно от редуващи се водопропускливи варовици и пясъчници и водонепропускливи мергели и глини. Има два основни водоносни хоризонта на различна дълбочина, минаващи върху водонепропускливите наслаги. Именно по тях става плъзгането на земните маси, когато се активира свлачище.

В парка са описани над 500 вида висши растения, от които  150 вида са лечебни. Общо 19 растения са защитени в различна степен, като 9 са в Червената книга на България, а снежното кокиче се опазва и в международен мащаб.

В парка има и много животни – безгръбначни, влечуги, земноводни, едри и дребни бозайници, птици и прилепи. От безгръбначните тук живеят 14 ендемични за България видове и 12 ендемични за Балканския полуостров. Земноводните са 11 вида и всички са защитени. От 19 вида влечуги, които обитават парка, 10 са защитените. Тук е домът и на 27 вида дребни и 14 вида едри бозайници. От дребните има 7 защитени вида, включително таралежът.от едрите бозайници 4 са защитени – всичките хищници от семейство Порови. Всички установени прилепи в парка също са защитени в национален и в международен мащаб. От 86 вида птици в парка са защитени 72. Мигрирайки два пъти годишно, оттук минават още 32 вида.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..