Връзка с нас: office@experience.bg +359 885 945 559
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Рогачево - между морето и планината

Търсене в блога

На север от Варна има едно село с уникално местоположение – откъм гърба му се намират хълмовете на северните склонове на Франгенското плато, пред него се простират равните плодородни ниви и лозя до самия морския бряг, а встрани от тях се вижда началото на Добруджанското плато. Името на това село е Рогачево, а до 1942-ра година се е наричало Геикчилер, което на турски значи „хора, които се занимават с елени“. При преименуването местните жители са искали селото им да се казва Еленово, но предложението им не е било прието и от тогава до сега то носи името Рогачево.

Макар да няма много данни за древната история в района му, известно е, че мястото се обитава още от траките. В наши дни много иманяри претърсват нивите в землището на селото и понякога откриват старинни предмети и монети. По времето, когато Южна Добруджа е била в пределите на Румъния, село Рогачево става една от най-южните точки на Румъния, редом със село Кранево. Границата между двете държави по онова време е минавала само на 1-2 км южно от селото. По-старите жители още си спомнят годините и разказват истории от времето, когато са били ту в румънска територия, ту в българска. Съборът на селото се провежда всяка година на 6 септември, когато за да тропнат няколко хорца, се събират настоящи и бъдещи жители на Рогачево.

Почти от всяка къща в Рогачево се открива красива панорама към морето, към с. Кранево и скалите на Екрене, към курорта Албена и лонгозната гора на резерват „Балтата“ в долината на река Батова. Над последните къщи на селото пък започва сравнително стръмна смесена гора, през която минават много ловни пътеки и където се намира ловната хижа на селото. Това невероятно съчетание от морски и горски въздух правят климата на Рогачево уникален и много здравословен. Преди години известният сърдечен хирург проф. Чирков е имал намерение да направи санаториум тук именно заради климата, какъвто, според него, на друго място у нас не се среща.

Коренните жители са приятелски настроени към всички „пришълци“ и бързо ги приемат в общността си, стараейки се да ги въведат в местните традиции. Не се притесняват, дори и да не разбират езика на чужденците, с повече жестове и смях накрая става ясно кой какво иска да каже. В село Рогачево постоянно живеят около 150 души, макар регистрираните жители да са към 300. През летния сезон хората в селото се умножават многократно, понеже в него пристигат и отсядат много туристи и собственици на ваканционни вили. Селото е известно с това, че в него не малко чужденци притежават имоти и живеят в тях постоянно или само през почивките си. Над 20 са националностите на хората в Рогачево. Избралите това село за свой дом, макар и не всички да са там целогодишно, са събрани буквално от цял свят. Като се започне от традиционните за района руснаци и украинци, англичани и ирландци, мине се през швейцарци и словенци и се стигне до екзотични ямайци и кувейтци.

Точно до селото са построени няколко селища от затворен тип, няколко такива има и в пределите му. Изграден е и един почивен комплекс – Harmony Hills, който допринася допълнително за лятното оживление и огласянето от чужда реч на Рогачево.

 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..