Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

ТОП 10 на най-красивите места в България

Търсене в блога

Най-известните туристически дестинации в България

България е една от страните, които притежават възхитителна природа. В страната ни има от всичко – имаме величествени планини, имаме море с все още диви и красиви плажове, имаме и китни градчета със страхотен чар. В България има какво да правиш по всяко време на годината. В страната ни също така има голямо разнообразие от услуги, атракции, природни и исторически забележителност. Имаме и богата история, с която можем да се запознаем по-добре, ако пътуваме.

  1. Черно море -  България е предпочитана дестинация през лятото за много туристи от чужбина. На Черно море има широки плажни ивици със ситен пясък, диви плажове, традиционни рибарски селища и много забележителности. По нашето Черноморие се практикуват разнообразни водни спортове. За тези, които предпочитат по- комфортна почивка има морски курорти, осеяни с хотели за всеки вкус. За туристите от чужбина най-предпочитаните дестинации са Слънчев бряг, Варна и Бургас, защото предлагат разнообразие от забележителности, атракции, заведения, водни спортове и други.

  1. Рилският манастир- Той е известен също като българския Йерусалим и ако не сте го посещавали, задължително трябва да го направите час по-скоро. Това е живописен източноправославен манастир, който се намира в горите на Рила и е на по-малко от 2 часа път с кола от София. Манастира е кръстен на Свети Иван Рилски, който през 10-ти век е бил отшелник и живеел в пещера в близост до манастира. Това е един от най-значимите културни паметници за България, а също така е включен в списъка на Юнеско. Това е най-големият манастир в България и е построен в далечното минало през 927-941г. от Иван Рилски. През 1778г. манастирът „Св. Иван Рилски“ става жертва на стихиен пожар и е опожарен до основи. Когато пристъпите в двора, ще се изумите от перфектната хармония на изящните черно-бели арки, керемидените покриви и петте купола, извисяващи се до небето. Това място наистина носи специална енергия, която те кара да се чувстваш в хармония със себе си и природата.

  1. Созопол- Това е един от най-красивите градове по българското Черноморие. Разположен е на няколко малки полуострова в южната част на Бургаския залив. Созопол е наследник на гръцката колония Аполония и най-стария български град. Градът е разделен на Стар и Нов град, а между тях се намира красивата Морска градина. От античността и през вековете Созопол е бил процъфтяващ търговски център, рибарски и винен център, а също важен църковен център с множество средновековни манастири. Културно- историческото минало на града, архитектурата от 18-19 век и ежегодните празници на Аполония, правят Созопол предпочитана туристическа дестинация.

  1. Пловдив – Това е втория по големина град в България, често е наричан „града под тепетата“ , тъй като е застроен в подножието на седем сиенитни хълма. Пловдив е на 8000 години и е най-старият жив град в Европа. Избран е за Европейска столица на културата за 2019 година. Над центъра в Пловдив се извисява Старият град, известен със своя възрожденски архитектурен стил, с цветни чаровни къщички от всеки ъгъл. Града е запазил постройки от различни епохи, като изключително запазеният римски амфитеатър, римския одеон, много църкви, манастири и много други забележителности. В централните павирани тесни улички в центъра на Пловдив се намира и небезизвестния творчески индустриален квартал Капана, който приютява надарени артисти и занаятчии.

  1. Белоградчишките скали – Разположени в Западния Предбалкан, Белоградчишките скали са скални фигури с височина до 200 метра. Голяма част от скалите притежават фантастични форми и са преплетени в интересни легенди. Често носят имената на хора и предмети, на които напомнят. През 2009 година Белоградчишките скали са номинирани за едно от новите седем чудеса на света, заради причудливите си образования. Гледката там е толкова живописна и уникална, че напомня за декор от приказка.

  1. Копривщица – Намира се в Западна България на 110 километра от София, и 90 км. от Пловдив. Копривщица е разположен в планински регион в живописна долина по течението на река Тополница. Вървейки по тесните улички на града, ще се почувствате сякаш сте попаднали във великите времена, когато прабългарите храбро са се борили за своята свобода. В Копривщица ще откриете много културни паметници, къщи- музеи и ще видите богати колекции от старинни оръжия, земеделски сечива, носии, бижута и картини. Това е изключително чаровен град, запазил средновековните си постройки и носещ енергията на едни отдавна отминали времена.

  1. Несебър – Това е един от най-древните градове в Европа и е възникнал преди повече от 3200 години основан като тракийско селище. Града се състои от стара и нова част и често е наричан „Перлата на Черно море“. В древността там са се населявали различни народи и племена – като гърци, византийци, римляни, кръстоносци и османци. Калдъръмените улички на Несебър ще ви отведат до останките на около 40 тухлени църкви, датиращи от 5 век. Градът също е признат от Юнеско за част от световното културно наследство.

  1. Велико Търново – Търново се намира в централната част на България, и е популярна туристическа дестинация за българи и чужденци. Между 12 -14 век Велико Търново е бил столица на Втората българска държава и на Княжество България в периода 1878- 1789г. Това е изключително важен туристически център, тъй като Търново крие и пази богато културно-историческо наследство. Една от най-важните забележителности за региона е крепостта Царевец – средновековен дворец на българските царе, които управлявали от върха на хълма до тяхното поражение от османците през 1393г. Когато минавате през портите на тази живописна крепост ще усетите и почувствате величието на България.

  1. Мелник – Мелник е разположен в живописен планински район в югозападните поли на Пирин планина. Това е най-малкия български град, но за сметка на това най-богатия на винарски изби. Освен избите, града е запазил автентичните си къщички от едно време. Да се разходите из главната улица ще ви отнеме само няколко минути, но можете да се наслаждавате с дни на симпатичните къщички и механи. Наблизо се намират Мелнишките пирамиди и Роженският манастир, които си заслужава да се посетят.

  1. Седемте рилски езера – Това е една от главните туристически забележителности в България, представлява група от ледникови езера, разположени високо в Рила планина. Най-подходящото време за посещение на езерата е през лятото, макар че заради височината е възможно езерата да са заледени и през Юни. Седемте рилски езера са един от стоте национални туристически обекта и са най-посещаваната езерна група в България. Името на всяко едно от рилските езера отразява визуалната особеност на съответното езеро. Легендата за Седемте рилски езера, разказва че те са се образували от сълзите на жена- гигант, която плачела за своя любим. Пътя до езерата е дълъг и тежък, необходимо е да имате храна и вода, но веднъж стигнали там, ще разберете че наистина си е заслужавало да стигнете до тази магнетична панорама.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..