Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Северното Черноморие през сезоните: ЕСЕН

Търсене в блога

Златна есен, циганско лято, последни топли дни… Есента по морето е много приятна и красива, а понякога дори и не прилича на есен, а на един мек преход от лятото към зимата. Спокойно може да се каже, че с тръгването на учениците отново на училище, лятото по морето свършва. Макар и да не е настъпила астрономическата есен, се чувства рязко намаляване на туристите, кипежа на живот и шума. Понякога това е съпроводено и със захлаждане и разваляне на времето. Има обаче и благодатни години, в които дори краят на септември се чувства като лято, с температури близки или дори над 30 градуса. Морето остава топло дълго време и е чудесно за къпане.

Не е за подценяване, че с настъпването на края на летния сезон, се появяват купища изгодни промоции за нощувки и забавления, от които може да се възползвате. Ако имате късмет с времето, ще си изкарате една чудесна, евтина, спокойна, но все пак лятна почивка през септември, а дори и в началото на октомври. Ако пък времето се развали, доста хотели и комплекси разполагат със собствени покрити басейни и забавления на закрито.

Градските паркове и селските градини са отрупани с цвят и през есента. До първи сняг цъфтят хризантемите в най-различни краски. Розите, макар и не така обилно както през лятото, също се представят подобаващо, а дърветата са отрупани с плод. Дивите лози в Ботаническата градина в Балчик и в лонгозните гори на реките Камчия и Батова сменят зелената окраска с огнено червена. Лястовиците нижат броеници по жиците, а ятата щъркели и пеликани се вият с часове в небето, преди да отлетят на юг, което е сигурен знак, че предстои застудяване и настъпване на истинската дъждовна и мрачна есен. Поне докато ноември не докара няколко дни закъсняло циганско лято.

Колкото и да не ни се иска, в един момент все пак захладнява, слънцето започва да залязва все по-рано, а температурите все по-рядко се качват над 25 градуса. Все пак топлината, излъчвана от по-бавно изстиващата морска вода, позволява да се радваме на топло време по-дълго от хората във вътрешността на страната. Това е основното достойнство на есента по северното Черноморие пред тази в останалите части на страната. По пазарите и сергиите бабите, които имат градини продават разнообразни по форма, големина и шарка тикви, които да си опечете със захар или да издълбаете за хелоуински фенер.

Със захлаждането на морската вода се връщат и рибите в морето. Есента е сезонът на паламуда и ако годината е добра, може да си хапнете от веяния деликатес. Лефери, калкани, едрият сафрид, карагьоз – разнообразието не е малко и определено е вкусно. През есента рибките са по-мазни, заради запаса, който трупат за зимата. И ако през лятото шансът рибата, която си поръчате в крайбрежния ресторант, да е замразена, то през есента е много вероятно да е прясна, уловена същата сутрин.

Не пренебрегвайте есента, по северното ни крайбрежие тя е топла, пъстра и прекрасна. Ако не обичате шумните летни тълпи, това е вашият сезон за пълноценна почивка.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..