Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Северното Черноморие през сезоните: ПРОЛЕТ

Търсене в блога

България има щастието да се намира в умерения климатичен пояс, който разнообразява годината с 4 напълно различни сезона – кой по-обичан, кой по-малко. Още щом мине Нова година, много хора започват да копнеят за края на зимата и идването на по-топлите пролетни дни. Не случайно за повечето хора пролетта е един от най-любимите сезони – тогава животът се възражда, дърветата се разлистват и разцъфтяват, сухата трева се заменя от новите свежи стръкове, поляните се обсипват с цветя, въздухът се затопля и в него започват да жужат пчелите и цикълът на живота започва от начало.

Пролетта край морето е като навсякъде, но и не съвсем. Тъй като водата в морето през зимата рядко става по-студена от 6-7 градуса, зимата е по-мека от тази във вътрешността на страната. Пролетта започва по-рано, но след това някак започва да изостава. Това е така, понеже водата се затопля доста по-бавно от сушата и в един момент в близост до брега въздухът остава по-хладен, отколкото е по-навътре в сушата. За сметка на това нощите остават по-топли и сутрин често има мъгли.

Пролетта е най-красивият сезон по северното ни крайбрежие. Част от него попада в степната област, където лятото е горещо и сухо и тревата прегаря от слънцето, за това природата е най-цветна, свежа и раззелена именно през пролетта.  През април-май в близост до Яйлата цъфтят цели поля с огненочервени диви божури, които създават невероятна гледка на фона на морето.

През май нос Калиакра се обсипва с килим от разпръснати бели маргаритки, червени макове, лилав слез и други пъстри цветя. В горите пък цели поляни се покриват с кокичета и минзухари -  през март или в по-топли години – подраняват още през февруари.

Малко по-късно от тях в лонгозните гори, заливани от реките Батова и Камчия, разцъфват блатните кокичета – леукоюм. На много места може да се срещнат дивите ириси, които правят пейзажа още по-цветен. От април до към юни по-наблюдателните може да забележат и цветовете на доста видове диви орхидеи. Само в Природния парк „Златни пясъци“ те са 14 вида. Пролетта е идеалният сезон, през който да изминете маркирания маршрут от парка до местността над с. Кранево – шансът по него да срещнете много от тези орхидеи е най-голям.

Пъстрите цветове са най-много в селските дворове и разбира се, в ботаническата градина в Двореца в Балчик. Там едни след други се сменят колекции от цветни лалета, мускари и други пролетни луковични цветя с най-разнообразните краски на теменужките и перуниките. Листопадните магнолии и розовото дърво на Юда (див рожков), засадени в паркове и градини, също цъфтят през пролетта, още преди да имат листа.

Пролетта е много активен сезон и за най-различни видове птици. Понеже северното ни Черноморие се намира на един от най-големите миграционни пътища – Виа Понтика, всички отлитащи на север и долитащи от юг птици може да се срещнат тук. Още в ранна пролет може да видите цели ята розови пеликани да прелитат спокойно, следвани по-късно от първите виещи се ята щъркели. Малко след тях пристигат и лястовиците, които веднага започват да си търсят места за нови гнезда. А славеите… всяка нощ през април и май те огласят тишината с божествените си песни.

Не се чудете повече и разчупете традициите – не чакайте лятото, а посетете северното ни Черноморие още през пролетта!

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..