Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Здравна дестинация България

Търсене в блога

Здравна дестинация България

България е уникално място за практикуване на здравен туризъм и в това отношение трудно може да се сравнява с която и да е друга страна по света. В България се срещат всички необходими природни дадености и условия за възстановяване и поддържане на нашето здраве и красота.

Макар и все още не чак толкова популярна здравна дестинация, ресурсите, с които България разполага я правят много подходяща и все по-желана дестинация за практикуване на балнео, спа и уелнес туризъм

България – една от трите най-богати на минерална вода страни в света

 

В България има общо над 225 находища на минерални извори с общ дебит над 5000 л/сек. България е една от трите най-богати територии на минерална вода на света. На второ място е след Исландия по дебит - всяка секунда около 5000 литра вода бликат от земните недра на нашата родина. Минералните извори в България са над 700 на брой и са с различен химичен състав, температура и свойства. Най-богати на лечебни извори дестинации в България са градовете Велинград, Сепарева баня, Банкя, Хисаря, Балчик, Златни пясъци, Девин, Сандански, Вършец, Поморие, Павел баня.

 

 

България – неизчерпаем източник на лечебна кал

 

Друг важен ресурс, който се използва за целите на здравния туризъм, е калта. Дългогодишните научни проучвания показват, че България притежава практически неизчерпаеми количества калолечебни ресурси с разнообразен състав и произход. Калта, като средство за лечение, е била използвана още от древните гърци, египтяни, римляни. Калолечението има доказано противовъзпалително и обезболяващо действие и стимулира обменните процеси в организма (повече за калолечението, може да прочетете тук). Едни от най-богатите и лековите източници на лечебна кал в България са Балчишката тузла и Шабленската тузла, намиращи се в близост до бреговете на Черно море.

 

 

Лечебните растения на България

Лечебни растения в България са около 650 вида, като от тях ежегодно се събират около 300 вида. Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия българските билки съдържат висок процент биологично активни вещества. Те са богати на разнообразни химични съединения: алкалоиди, гликозиди, сапонини, полизахариди, танини, флавоноиди, лигнани, кумарини, етерични и тлъсти масла, витамини, микроелементи и др. Билките се използват перорално и локално за лечение на различни заболявания. Най-често срещаните и използвани в България лечебни растения са лайка, мащерка, риган, жълт кантарион, червен кантарион, босилек, бял равнец, глог, шипка, живовляк, маточина, коприва, подбел, черен бъз, липа, казанлъшка роза.

 

Доза „България“ – за здраве и дълголетие

От изброените дотук факти, към които можем да добавим и уникалния климат на страната, става ясно, че България притежава всички условия за успешно практикуване на здравен туризъм като за тази цел оказват влияние благоприятните климатични условия и несравнимите по свойства, разнообразие и многобройност природни дадености. Защото здравният туризъм използва именно природните богатства, за да бъде ефективен. Лечебните качества на неизчерпаемите природни ресурси, в комбинация със спокойствието, което доставя девствената природа на регионите правят изцелението по-бързо и ефективно. В основата на здравните процедури стоят лековитите вода, кал и растения, а методите, които се използват включват масажи, билколечение, ароматерапия, балнеолечение, водни бани и други водни процедури, кало- и луголечение, придосъобразно хранене, физическа активност- разходки сред природата, колоездене и други дейности, както и всяка процедура, която Ви носи спокойствие и зарежда силите Ви за нови емоции и приключения. Бъдете здрави и релаксирани, спокойни и щастливи!

 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..