Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Българското вино - плод на древни традиции и обичаи

Търсене в блога

Производството на вино на територията на България датира от над 5000 години. Смята се, че първите лозари и винари са били траките. Те са ценяли виното не само на масата. Траките са вярвали, че чрез тази напитка се доближават до боговете.

В началото вино се е произвеждало по поречието на р. Марица и около морските пристанища. И до днес това са районите с най-добре запазени традиции в тази област.

През годините винопроизводството претърпява много спънки и загуби в следствие на периодите, които белязват историята на страната ни. За радост дедите ни са успели да съхранят знанията си и да ги предадат на бъдещото поколение, за да се запазят и до днес традициите в производството на вино.

През 60-те години на XX век в България започват да се внасят много чужди сортове грозде, с които се засаждат огромни масиви. Много скоро резултатът е налице и през 1966-та година България е обявена за шестият най-голям износител на вино в света. Малко по-късно, през 80-те години, България става вторият по големина производител на вино в световен мащаб. Днес страната ни е сред 15-те страни с най-голямо производство на вино, а от 90-те години насам много изби предлагат практикуването на винен туризъм.

Българското вино притежава уникални вкусови характеристики, които се ценят от познавачите. Вкусът му се дължи на страхотният климат, географската характеристика, древните традиции и обичаи, запазили се в страната ни.

Съществуват невероятни български сортове грозде, от които се произвежда вино единствено в нашата страна, а именно Гъмза, Мавруд, Широка мелнишка, Димят, Памид и Червен мискет.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..