Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Сватбени поверия – малки хитринки за успешен брак

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Туристически информационен център, Дестинацията Шабла-Каварна-Балчик, Lifestyle |
Все още няма коментари. | 9521 прегледа на този пост

Въпреки че младите хора днес, все по-рядко решават да сключват брак, сватбеното тържество със сигурност е радостно събитие. Според традициите в този ден двойките се обвързват в любов завинаги с мечтата да доживеят старините си заедно. Всички знаем, че брачният живот не винаги е само „цвятя и рози“ и затова подбрахме за вас някои малки хитринки за успешен брак.

Митове и поверия за сватбите – или как да се обречете на вечна любов и семейно щастие?

 1. Организирайте сватбата си през пролетта

В сватбите се влага много символика! Организирането на такъв тип мероприятия трябва да се състои през пролетта, защото по това време на годината природата се „пробужда“ и разцъфва, подобно на любовта на двамата млади. Дългоочакваната сватбата затвърждава и помага за взаимната им обич и допълване.

 1. Изберете нечетно число за Вашата свабта

Друг мит за благополучна любов след сватбата е датата. Смята се, че нечетните числа, като 3, 5, 7, 9 и т.н., носят щастие на младоженците. Това поверие се е утвърдило в повечето вярвания за привличане на късмет. Истината е, че истинската любов съвсем не се влияе от това.

 1. За роклята и подаръците на булката

Специално внимание в символиката заема роклята на булката. За да бъде любовта между двамата млади истинска и безкрайна, трябва всичко да бъде ново. Късмет им носят само предмети, подарени на булката от щастливо омъжена роднина - като пръстен и було.

 1. Дъжд по време на сватба – добра поличба

Въпреки че едва ли някой би си пожелал дъжд по време на сватба, а още по-малко сняг, това се смята за една от най-добрите поличби по време на сватбената церемония. Тя означава, че връзката между двамата влюбени ще е благополучна и в семейството ще цари много любов и разбирателство.

 1. Да обиколим 3 пъти тържествената сватбена маса!

Друго поверие за късмет на младото семейство е обикалянето на масите на гостите по 3 пъти, преди да седнат на тържествената маса. Всички близки и роднини поздравяват младата двойка и и орисват с добри пожелания, за да е успешна и вечна връзката помежду им.

 

За ритуалите при организирането на сватбата – символика и още нещо

 

 1. Целувката на младоженците

Целувката на двамата влюбени в края на брячната церемония има голямо значение за взаимното им щастие и връзката им. Още от древни времена се смятало, че чрез истинската си целувка младоженците разменяли душите си.

 1. Запалването на свещите

Организирането на сватба включва и един много символичен ритуал, а именно запалването на тържествените свещи. Огънят се свързва с топлината на взаимната младоженска обич и уютното семейно огнище, а запалването – с прогонването на злите сили и идването на по-добро бъдеще.

 1. Размяната на халките

Размяната на халките също крие символика. Кръглата форма на пръстена е израз на вечността и безкрайността - такава, каквато е и любовта между младоженците. По народен обичай, халката винаги се слага на безименния пръст, защото вените в него отиват направо в сърцето.

 1. За чашите шампанско

Вечната любов и здрава връзка между двамата млади се осъществява чрез кръстосването на ръцете им и отпиването на шампанско от чашите, които държат. Това символизира близостта им и неразделната им връзка.

 1. А ето, че е време за едно гръмко „ГОРЧИВО“

Повреме на сватба, присъстващите трябва да викат „Горчиво“ преди младоженците да отпият вино от чашите. Митът за това е символично подслаждане на горчивото вино с целувка.

 1. Сватбеното менче

Чудесен ритуал е ритането на сватбеното менче, от страна на булката. В него се слагат 2 рози – една бяла, символ за раждане на момченце, и червена – символ на момиченце. Която роза първа излезе от мечето, то такава ще е новородената рожба на младоженците. Ако и двете цветя се изтърколят от менчето – семейството го чака близнаци.

 1. За букета

Хвърлянето на букета от булката символзира раздялата й със старите навици и предаването на идеята за омъжване на друга дама. Момичето, което хване цветята е следващата булка и я чака дълъг семеен и щастлив живот!

 1. Какъв път да поемете след сватбената церемония в църквата?

След като младите се венчаят и обвържат в църквата, се връщат по различен път от този, по който са дошли. Това се прави, за да не се върнат към предишния си начин на живот и да са верни един към друг завинаги.

 1. С десния или левия крак напред за щастлив семеен живот?

Според народните вярвания, младоженецът трябва да вдигне булката на ръце и да преминат заедно с десния крак през прага на дома, за да върви връзката им правилно и на късмет.

 1. Меденият месец

Меденият месец е дългоочаквано събитие за двамата влюбени – време, прекарано с любимата/мия насаме. Според народните вярвания, младоженците отиват на почивка някъде на далеч, за да изоставят проблемите и старите си навици в моналото.

 

Годишнини от сватбата

Всеки е чувал за сребърна и златна сватба, но малко значт, че съществуват и такива годишнини сус своя символика и значение.

1. Дървена сватба – годишнина, посветена на петата година от сватбата. Символизира здравината и олегналостта на семейната двойка. На този ден се поднасят на гостите прибори от дърво – чинии, чаши, лъжици. Съпруът трябва да изработи нещо от дърво, за да покаже, че още не е забравил как се работи, а съпругата – да лакира изработеното.

2. Медна – след седмата година. Медта, сама по себе си, е благороден мета, каквато е и връзката между младите. По народен обичай, младоженците си подаряват монети и накити от мед за щастие и берекет.

3. Маргаритената сватба се чества след деветата година от брака. Маргаритката е нежно и красиво цвете, но и крехко и чупливо, ако не се пази. Символ е на живот, слънце, здраве и щастие.

4. Кристална сватба – 15 години съвместен живот. Стъклото символизира истинските и чисти взаимоотношения, обичта и крехкостта на любовта между младоженците. Ако не внимават и не се подкрепят, връзката им може да се „счупи“, както се чупи и стъклото – лесно и неусетно!

5. Тюркоазена сватба – 18 години брак. Краят на трудностите и изпитанията във връзката. Тюркоазът е израз на преодоляване на всички пречки. Съпругът подарява на любимата си накити и бижута от тюркоаз.

6. Порцеланова сватба – 20 години заедно. На празника се сервират вкусни ястия в порцеланови съдове, символ на здравите и сериозни отношения на младоженците.

7. Кехлибарена – 34 години. Според народните поверия, кехлибарът трябва да престои няколко века, за да стане скъпоценен камък. Така стоят нещата и със семейството -  за да стане надеждно и истинско, то трябва да издържи на изпитанията на съдбата.

8. Рубинена – 40 години съвместен живот. Рубинът е червен скъпоценен камък, символ на пламенната любов на съпрузите. С него, те ще си спомнят за скъпите мигове, прекарани заедно и споделеното щастие.

9. Кедрова – 49 години. Кленът е здрав, силен и топъл – също като връзката на съпрузите.

10. Златна сватба – половинвековна връзка. Мечтана годишнина от всички, решили да се оженят. Трябва да се отпразнува богато и пищно – канят се всички роднини, за да се сподели това щастие с тях и да се помни за дълги времена.

11. Диамантена – 60 години. Тук, символът е диамант – известен със своята твърдост и благородство. Способен е да „разреже“ всички препятствия и да донесе щастие на младоженците.

12. Платинена – 70 години. Най-благородния метал, съществувал някога. Такава е и връзката между двамата съпрузи – вечна и истинска.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..