Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Дворецът в Балчик – перлата на северното ни Черноморие

Търсене в блога

Едва ли има някой българин, който не е чувал за Двореца в Балчик и не го е виждал поне на картинка. Той не е голям, няма бални зали и инкрустирани стени и тавани, но бялата му разностилна сграда е емблематична, а невероятните му градини носят уют и спокойствие, заедно с уникалната гледка към морето и искрящите бели балчишки скали от черупчест варовик.

Историята на двореца ни води назад в годините от първата половина на 20-ти век, през които районът на североизточна България е бил част от Румъния. През този сравнително кратък период  романтичната душа на румънската кралица Мария успява да се влюби в мястото и тя нарежда издигането на лятната си резиденция там. Десет години са нужни на двама италиански архитекта за построяването на двореца и вилите край него, които също влизат в комплекса. Те умело преплитат стилове от различни краища на света и от различни религии. Най-лесно се забелязва и остава в ума чардака, взет от българските възрожденски къщи, украсен с турско минаре, но освен това в комплекса има сгради и градини във византийски, мавърски, готически стил… Тази хармонична пъстрота се дължи на вярата на кралицата, че религиите и хората трябва да са равнопоставени и всички да живеят в мир.  Тя обаче успява да се наслади на новата си придобивка само за няколко години, преди тези земи отново да се върнат в границите на България през 1940 г. Следват 20-30 години, през които с редица международни споразумения Дворецът със земите край него най-накрая официално става собственост на България.

Ботаническата градина на Софийския университет, която в момента е неделима част от комплекса и допринася много за неговия чар, е изград​ена по времето на социализма – през 1955 г. Тя прекрасно допълва съществуващите вече паркови площи и тематични алеи и градини. В нея има уникални за България видове, но може би най-известна е огромната – най-голяма на Балканите - колекция кактуси, някои от които са на десетки години и са високи по няколко метра. Всяка есен те се прибират на закрито, за да може на пролет отново да бъдат посадени на местата си и да впечатляват посетителите през лятото. От няколко години има изградена и голяма закрита оранжерия, която приютява по-екзотичните растителни видове.

В парка на Двореца може да се разходите из няколко тематични градини – Гетсиманската градина, в която растат ориенталски плододаващи дървета като нар, смокиня, хинап, райска ябълка; Английският двор, в който се намира езерото с водните лилии, оградено с конусовидно подстригани стари чимшири; Розариумът, където може да помиришете и да се насладите на пъстрите цветове на многобройните розови храсти. Може да минете по алеята, настлана с воденични камъни, да седнете на каменния трон, обърнат към морето, да се изкачите по тесните каменни стъпала и да минете по моста до водопада. В комплекса се намира и параклисът "Стела Марис", за който е интересно, че има двойник – същият параклис се намира в друг дворец, принадлежал на кралица Мария – небезизвестния замък Бран в Румъния, овековечен в книгата и филмите за граф Дракула. Точно в него сега лежи сърцето на кралицата, след като Румъния го изисква от България, против волята на самата Мария, която е пожелала след смъртта ú то да остане завинаги в Балчик. Духът ú обаче, може да се усети и днес навсякъде из Двореца и неговите уникални градини.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..