Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Северът срещу Юга

Търсене в блога

Няма да си говорим за американската гражданска война, както и въобще за война, а по-скоро за съперничеството между северното и южното ни Черноморие. То не е особено жестоко, даже е по-скоро негласно, но поради някои различия и особености между двете крайбрежни области, все пак съществува.

Като географска граница между северното и южното крайбрежие на България се приемат нос Емине на изток и билото на Стара планина на запад, но административната граница между Варненска и Бургаска област минава малко пó на север, между градовете Бяла и Обзор. Може би малко хора се замислят, че всъщност крайбрежието попада не само в тези две, а в общо три области – северната му 1/3 се намира в област Добрич.

Нека видим разликите между Севера и Юга:

Климат – колкото и да е малка страната ни, различията между най-северния и най-южния крайбрежен район се усещат през цялата година. През лятото температурата на морската вода в двете места понякога се различава с 4-5 градуса в полза на Юга. През зимата пак там, макар и слабо, се усеща мекото благотворно влияние на Средиземно море, което прави студените месеци не чак толкова студени. За сметка на това, през август се изливат летни потопи, докато на север времето си остава сухо и горещо, макар и по-ветровито, но все пак идеално за плаж.

Природа – в северните части на Черноморието бреговете са високи и почти отвесни, а крайбрежните части на дъното на морето – стръмни и каменисти. На юг брегът е полегат, а пясъчното дъно е почти равно и гладко, идеално за къпане на малки деца. Плиткото море е и една от причините водата на юг да е по-топла до брега от тази на север, където става дълбоко още на 2-3 метра от сушата. Поради разликите в климата и релефа, растителността между двете части на крайбрежието ни също е различна, особено ако се сравняват Добруджанското сухо и степно крайбрежие с влажните почти субтропични склонове на Странджа.

Курорти – тук разликите също са големи. Още от времето на социализма се усещаше разделение между туристите на север и на юг. Курортите северно от Варна са едни от най-старите у нас, запазили лукса, спокойствието и високото си ниво, докато тези на юг (като изключим може би Дюни), бяха по-масови и достъпни, ориентирани към по-младите хора и любителите на шумни атракции и партита. Сега тази разлика не е така отчетлива, луксозни хотели и нощен живот има навсякъде, но общата тенденция се е запазила – на север почиват повече чужденци (най-вече германци и руснаци), и по-заможни българи, а цените са по-високи. На юг отсядат повече българи (с изключение на Слънчев бряг, където е раят за англичаните), като за софиянци традиционните дестинации си остават Китен, Приморско, Созопол, Ахтопол… За запазването на това разделение спомага и вече изградената южна магистрала Тракия, по която столичани стигат до плажа само за няколко часа.

И както за всеки влак си има пътници, така и за всеки курорт си има туристи. Хубавото на различията между Севера и Юга е, че всеки може да избере най-доброто място лично за него – дивите девствени плажове на север или дивите несекващи купони на юг.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..