Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Историческият музей в Балчик

Търсене в блога

Културните ценности на Историческия музей в Балчик

Историческият музей в Балчик е открит през далечната 1907 г. и днес експозициите му представят историята на града още от неговото възникване през VI в. пр. Хр. С трите си зали, посветени на различни исторически епохи, по интересен и модерен начин музеят разказва на посетителите за бурното развитие на града през вековете. Посещавайки историческия музей в Балчик можете да разгледате над 20 000 културни ценности, сред които мраморни статуи от направените открития в региона. Сред експонататите на музея са много артефакти от различни исторически периоди – от енеолита до средновекомието – предмети от керамика и стъкло, скулптури, архитектурни детайли, колекции от монети.

Трите зали на Историческия музей в Балчик

В първата зала са изложени най-ранните археологически доказателства за първите заселници на Балчик още от 5-4 хилядолетие пр. Хр. и е представена пъстротата на народите, населявали района – траки, елини, скити и келти. Тук са изложени оръжия и украси от неолитната епоха, тракийска керамика и реплика на тракийска колесница, както и интересни предмети от най-стария прабългарски некропол. Продължавайки към втора и трета зала ще видите любопитни съоръжения, предмети и статуии от Римската епоха, морско оръдие от XVIII век, за да стигнете до античния храм на понтийската Богиня-майка Кибела.

Храмът на Кибела

Безспорно най-голямата ценност на Историческия музей в Балчик, наречена от наши и чужди арехолози „открието на века“, е храмът на Понтийската богиня-майка Кибела. Проученият античен храм е единственият открит досега храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров и представлява най-добре съхреният храм на богинята в света. Всяка година храмът на Кибела привлича множество туристи от цял свят, дошли да разгледат различните предмети и стути на богинята-майка и да разберят повече за култа на древните народи към Кибела.

Контакти на Историческия музей в Балчик

Адрес: гр. Балчик, ул. “Димитър Желев” № 2,

Тел за контакт.: 00359/579721 77;  00359/895554037

е-mail: museum_balchik@abv.bg

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..