Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Добруджанска кавърма

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Туристически информационен център, Дестинацията Шабла-Каварна-Балчик, Lifestyle, Морска кухня |
Все още няма коментари. | 6997 прегледа на този пост

Не може да отидете в Добруджа и да не опитате толкова известната добруджанска кавърма. Но за да е истинско изживяването, най-добре намерете някоя баба (ваша, чужда, позната, хазайка), която да знае оригиналната рецепта и да се съгласи да запретне ръкавите и да разточи корите. Да, името е малко подвеждащо, не става дума за ястието кавърма, което се прави с месо, в гювеч, а за баница. Най-вкусната баница, ако трябва да сме точни.

Добруджа е житницата на България. Това не е случайно – условията за зърнени култури тук са идеални - богатият чернозем гарантира големи реколти, горещото лято помага на житото да узрее и накрая всичко се превръща в снежно бяло брашно, с което домакините нямат провалена рецепта. Тук жените (а и някои мъже, защо пък не?), правят най-вкусния хляб, най-високите козунаци, най-пухкавите милинки (наричани топчета, но това си е тема за нова рецепта), и най-сочната баница.

И така, ако нямате някоя веща баничарка под ръка, която да ви посвети в чудото на добруджанската баница, ще трябва да запретнете ръкави и сами да си я направите. Разбира се, най-вкусна и автентична става с домашно точени кори. За тях ще ви трябват около половин килограм брашно (най-добре прясно, от последната реколта и вече с проверени качества), 1 яйце със стайна температура, 2-3 лъжици олио, 1 лъжица сол, 1 лъжица оцет и около 250-300 мл хладка вода.

След като пресеете брашното, направете в него кладенче, чукнете вътре яйцето, сипете и останалите продукти и малка част от водата. Започнете да бъркате и месите, като постепенно добавяте останалата вода, докато накрая получите гладко тесто - нито меко, нито твърдо. Разделете го на няколко по-едри топки и ги оставете да си починат около половин час. След това една по една ги разточете, като ги наръсвате с брашно, за да не лепнат. Като получите големи, тънки като хартия кори, трябва да ги разстелете някъде за около половин час, да изпръхнат малко.

До тук нищо необичайно. Но сега ще ви предложим нещо, което може и да не сте срещали. Не правете баницата със сирене, а с пресечено прясно мляко. Има два варианта за това – или да капнете в литър мляко преди да го сварите малко киселина (изцеден лимон или малко оцет), или леко да го подсирите с мая за сирене. След като се пресече и суроватката се избистри, прецедете само гъстата част  и я използвайте в плънката на баницата.  Ако сте пресекли с киселина, може да добавите и малко кисело мляко. Добавете 4 яйца и щипка сол и разбийте добре. 

След като намажете тавата, сложете вътре една кора, надиплете я като хармоника, добавете до нея втора и така докато се покрие тавата. След това ги полейте с разтопено масло (общо ще ви трябва около 100 гр.), сипете плънката и повторете всичко с втория и всеки следващ ред кори, докато свършите най-отгоре с ред плънка. Печете в умерена фурна докато се зачерви апетитно. Понеже кавърмата е много сочна, тя се слягва и става тънка. Ако искате висока пухкава баница, може да обърнете върху купички тавата веднага след изваждането от фурната и да я оставите да изстине „надолу с главата“. Сипете си купичка домашно кисело мляко и се насладете на вкуса.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:



Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..