Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

25 места, които си заслужава да посетите в радиус от 100 км от Варна – част І

Търсене в блога

Североизточна България е място, наситено с древна история, интересни природни забележителности и разбира се – много морски курорти и прекрасни дълги плажове. Всеки е чувал за най-популярните туристически дестинации в района, но ние решихме да ви предложим много повече от тях, исторически и природни обекти, всички намиращи се в радиус от 100 км от морската ни столица или това са максимум час и половина път.

1. Манастирът „Св. св. Константин и Елена“

Сигурно знаете почивният комплекс с това име, който е най-старият ни морски курорт, но знаехте ли, че в самия му център има манастир? Първите данни за него са от края на 18-ти век, а легендата разказва как монаси, укриващи се в тогавашните гъсти гори, открили на едно дърво икона на двамата светци. Така те решили, че това е знак и основали манастира, а иконата до ден днешен се намира в църквата на манастира.

2. Природен парк „Златни пясъци“ и Аладжа манастир

Сигурни сме, че знаете за курорта „Златни пясъци“, но знаехте ли, че точно над него, в посока на запад, се намира природен парк с площ от 13,2 кв. км? В него се опазват различни растителни и животински видове и техните местообитания. През парка преминават 5 маркирани туристически вело- и пешеходни маршрути – син, зелен, жълт и червен. Освен тях за по-добро опознаване на парка има и 5 специализирани маршрута. Освен това в западния край на парка се намира историческата забележителност Аладжа манастир, която представлява древна монашеска обител от времето на ранното християнство, изсечена направо в скалите.

3. Историческият Балчик

Тук най-известните туристически обекти са Ботаническата градина и Двореца на румънската кралица Мария, но освен тях има по-малко популярни, но също много интересни места, които си заслужава да посетите. Едно от тях е сравнително скоро откритият храм на фригийската богинята Кибела – Майката-земя или Великата майка. Той се намира в центъра на града и е най-добре запазеният храм на тази богиня. Друга интересна забележителност, която може да посетите в Балчик са останките на древната крепост в днешния квартал „Хоризонт“.

4. Рок столицата Каварна

През последните 10 години в гр. Каварна се проведоха 10 рок фестивала, което бързо утвърди морския град като най-рокаджийското място на Балканите. Освен летните фестивали, на които са гостували над 80 групи от цял свят, традиционни са и безплатните концерти на площада за празника на града – 6 май и за Нова година и са проведени и няколко странични фестивала. Ако следите афиша, може да планирате да посетите Каварна по времето на някой от предстоящите концерти.

5. Калиакра, Дълбока, Болата

Три места, които са близко разположени и може да посетите наведнъж. Нос Калиакра е направо задължителен туристически обект, който всеки трябва да види. Освен уникалната природа и панорамните гледки, които се разкриват от носа, тук има и исторически останки от 3 различни крепости и малък параклис, кацнал на скалите над морето.

От западната страна на носа се намира един от най-живописните заливи у нас – Болата. От 2013 г. той е приет в клуба на „Най-красивите заливи в света“. От източната страна на Калиакра пък се намира мидената ферма Дълбока. Задължително е да опитате от пресните морски специалитети на ресторанта към нея, който се намира на камъните на самия бряг на морето.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:



Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..