Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Красота и здраве с калолечение

Търсене в блога

Когато  слънцето започне да пари и всички тръгнат към плажа, това  означава, че е време за кални бани.

Българските черноморски курорти притежават единствени по рода си природни ресурси, които влияят изключително благоприятно на нашето здраве и допринасят за перфектния ни външен вид. Има много спа центрове, разположени по Черноморското крайбрежие на България, където традиционната лятна почивка може да се комбинира с възстановителни процедури, включително с някои нетолкова популярни, но много ефективни процедури, каквито са процедурите с калолечение например.

Удивителният град Балчик и местностите около него са едни от тези места, на които ще откриете освен хотелски комплекси, предлагащи редица лечебни, рехабилитационни и релаксиращи процедури за вашето здраве и красота, но и богати природни ресурси, доопринасящи за вашето пълноценно възстановяване – подходящ климат, малки плажове със ситен пясък, лиманни езера,  горски местности и удивителни природни гледки.

Курортното селище “Тузлата” е райско кътче, недокоснато от човешка ръка, разположено само на 4 км източно от красивия град Балчик, непосредствено на брега на морето. Районът е идеален за отдих и лечение в природата. "Тузлата" е известна предимно с изключителните качества на лечебната кал в района и калолечението, провеждано там, но наличието на плаж увеличава възможностите за отдих.

Лечебните минерални води и кал от лиманни езера са едни от най-ефективните оздравителни терапии, познати още от древността. Водата в Балчишката тузла е хипотермична, с температура 33 градуса и слабо минерализирана, а калта в “Балчишката Тузла” има много добри физични и химични свойства и се получава от естуарите на двета езера. Процедурите с кал са основното средство за лечение на мускулно-скелетната система, периферната нервна система и гръбначния мозък, както и гинекологичните заболявания и др.

Какви са основните характеристики на лечебната кал?

 • Лечебната кал представлява еднородна пластична маса с висока топлоемкост и високо съдържание на биологично активни вещества и живи микроорганизми. В Балчишкият регион се среща Лиманната лечебна кал.​
 • Лиманната (от солените езера по крайбрежието) е гъста, с черен цвят и мирис на сероводород. Образува се изключително бавно и има почти неорганичен състав. Торфът има органичен произход, жълто-кафяв цвят и няма мирис. При минералните извори калта е със сив, черен или тъмнокафяв цвят.
 • Лечебната кал съдържа микрочастици, които проникват в кожата, оказвайки лек натиск върху тъканите. По този начин тя стимулира процесите на циркулация в клетката и активизира кръвообращението - особено благоприятни процеси, които подпомагат изхвърлянето на токсините и вредните вещества от организма.

 

И още някои любопитни факти за лечебната кал на Балчишката тузла:

 • Лечебната кал е използвана в медицинската практика още от древни времена. В нашата страна първите опити за използването й са свързани с руския лекар Игнатов, който още през 1883 г. използва кал от Балчишката Тузла.
 • Как се образува калта: Тузленската кал е утаечна и се образува на дъното на езерото благодарение на различни фактори – липса на вълни, наличието на достатъчно глинесто-пелоиден материал, разтворими соли и органична среда. Калта е еднородна и гъста маса, която има тъмен цвят и силна миризма на сероводород.
 • Най-старият медот за лечение с кал е  използван още от древните Египтяни. Египедската кална баня е една от най-предпочитаните и днес. След едночасова слънчева баня кожата се затопля и се намазва със загрята гъста кал. Стои се до влажно напукване на калта и се измива с топла морска вода. Египетските бани се препоръчват при проблеми с нервната система, при заболявания на сърцето и дихателната система. Превръщайки се в ритуал, калните бани подготвят тялото и ума за за активна релаксация, съчетана с детоксикация и регенерация на целият организъм.

Всички тези ползи от процедурите с кал правят Тузлата в Балчик едно невероятно място, което дава възможност за калолечение. Хората, които я посещават  се наслаждават на пълен релакс, тишина, спокойствие и красота на местността.
Духът на Тузлата са и хората, които ходят там – интересни, цветни и с история. Определено местността Тузлата е едно красиво кътче,  което трябва да се посети.

Най-популярните методи на калолечение, прилагани в България: 

 • Кални вани –  Прави се във вана с лечебна кал, разредена с морска, минерална или езерна вода (рапа), при температура около 38 градуса. Процедурата продължава 20 минути. При въздействието на калните вани особено важно значение има химичният фактор на калта. Тук кожата поглъща повече от разтворимите химични вещества от рапата и от разтворената кал, в сравнение с метода на калните апликации. Ставно болните, особено тези с остеопороза, се радват на добри резултати. Достатъчни са около 12-14 вани за един лечебен курс. 
 • Метод на калната апликация - сравнително по–скъп метод. Извършва се във вътрешни условия, на закрито. Процедурата продължава 15-20 минути, в някои случаи може и повече. Апликациите биват цялостни или частични. Провеждат се на специална коритообразна кушетка, върху която има найлон и памучен/брезентов чаршаф. Върху него се поставя загрята до 38-42 градуса кал и тялото се намазва в слой с 1-2 см дебелина, след което се завива на топло. Термо-факторът при калните апликации действа най-активно. Измиването става под душ с течаща вода. След това кожата се усеща мека и гладка. Препоръчително е да не се третира или къпе повторно поне два часа. Необходими са от 10 до 14 апликации.

Любопитно за Фанготерапията и ползите от нея:

Историята на Фанготерапията води началото си още през ХХХ-ти век пр.н.е. в египетските папируси. Прилагали ги в Древен Египет, Древен Рим, Древна Гърция и Индия като лек срещу болки в ставите. А древните египтянки нанасяли размекната глина по лицата си, за да имат гладка и еластична кожа. 

Това  е една от най-предпочитаните спа процедури. Известна още и като  пелоидотерапия. Основана на лечебни свойства термалната кал действа противовъзпалително, обезболяващо, имуностимулиращо и антиканцерогенно. Подобрява кръвообращението, активизира обмяната на веществата и укрепва костната система. 

При козметичните процедури лиманната или термалната кал оказва следното положително въздействие: почиства, подхранва, регенерира и стяга кожата). Термалната кал е природен продукт, който се образува под въздействието на фактори като климат, вода, почва, растителни и животински организми.

Всички знаем колко е важно да поддържаме блестяща и здрава кожа си. Ще ви разкрием кои са тези безценни помощници, които подобрват еластичността на нашата кожа. Глината и лечебната кал в суров вид притежават многообразие от  натурални съставки и никакви консерванти и химикали, което на свой ред ги превръща в едни от най-добрите натурални начини да поддържаме красотата си у дома.

 • Бяла глина – омекотява кожата и нежно я подхранва. Препоръчва се за всички типове кожа.
 • Розова глинa- ревитализира уморената и отпусната кожа и притежава свойството да почиства порите в дълбочина.
 • Зелена глина– извлича токсините от повърхността на епидермиса. Също така има противовъзпалително действие. Препоръчва се при акне.
 • Червена глина– много деликатна глина с нежно хидратиращо действие. Препоръчва се за суха и чувствителна кожа, склонна към възпаления.

Ползите от процедурите с кал за разкрасяване са възхитителни, те помагат на организма ни да съхрани естествената си среда, изчистват токсините и засилват метаболизма. Лечебната кал активира обмяната на веществата и подобрява микроциркулацията в организма. Терапиите с лечебна кал помагат за справянето с целулита, както и за корекция  на теглото. Същността на калолечението се състои в комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. По този начин организмът се прочиства от натрупаните вредни токсини.

И нека да завършим с една от най-известните сентенции “Здрав дух, здраво тяло”.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..