Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Яйлата - дива и недостъпна красота

Търсене в блога
от Experience.bg | Публикувано в За територията, Туристически информационен център, Дестинацията Шабла-Каварна-Балчик, Каварна |
Все още няма коментари. | 13025 прегледа на този пост

Разположение

Яйлата е сгушена между нос Шабла и величествения нос Калиакра, местността Яйлата е уникален кът от Черноморското ни крайбрежие, съчетаваща любопитни археологически останки със забележителни природни дадености!

Местността Яйлата се намира на 2 км южно от Камен бряг и на 18 км североизточно от Каварна. Приморската тераса е с обща полощ 300 декара и е отделена от морето с 50-60 метрови скални масиви.

Природата и подводните пещери на Яйлата

Яйлата представлява голямо терасовидно свлачище с дължина около 2 км. Трите ясно обособени и различни по големина свлачищни стъпала представляват огромни скални блокове, плъзнали се към морето по повърхността на наклонен пласт глини. В отвесните му варовикови скали прибоят е моделирал множество водни пещери -Тюленовата, Синята, Гълъбовата и други. По скалите на Яйлата на различна височина има около 40 пещери, множество скални козирки и ниши. Брегът е осеян с многобройни скални блокове и клифове.

Богатата флора и фауна на Яйлата

Яйлата е недостъпна от всички страни, с изключение на няколкo труднопроходими пътечки между скалите, и е запазила своята дива прелест. От ранна пролет до късна есен терасните площадки са обрасли с гъста растителност. Несравнимо красива е Яйлата, когато цъфтят дивите ириси и божури, макове, метличини, маргарити и други растителни прелести.

Местността Яйлата е уютен дом за множество и различни животински видове - като започнем от морските птици, за които тя е любимият дом, преминем през лисици, зайци, таралежи и стигнем до калкани, лефари, кефали и морски котки.

 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..