Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Винен туризъм по Северното Черноморие

Търсене в блога

Както споменахме вече в статията за винен туризъм в България, нашата страна е разделена на 5 лозаро-винарски района спрямо географското им положение. Тези пет района съдържат своята уникалност и различия по отношение на отглеждането на грозде и производството на вино. Всеки един от тези пет района може да предостави различни атракции, обвързани със съхранените традиции и обичаи, и технологиите, които се използват за направата на този елексир.

В тази статия ще засегнем по-конкретно какви са възможностите за осъществяване на винен туризъм в Черноморски – Източен лозаро-винарски регион, по-специално в северната половина на този регион. Ще посочим местата, на които се осъществява такъв вид туризъм, възможностите за настаняване и атракциите, които се предлагат. Тази статия ще ви бъде от полза, ако желаете да организирате сами своето пътуване или ако имате желание да посетите някое от тези величествени места по време на вашето организирано пътуване. Добрата новина е, че този вид туризъм може да се практикува целогодишно и не е нужно да чакате лятото, за да осъществите своето пътуване. Можете да го направите още сега!

*Кралската изба в гр. Балчик (Royal Wine Cellar)

Кралската изба се намира в близост до Двореца в гр. Балчик.Тя е построена във воденица, която се намира в непосредствена близост до водопада край Балчик. Чрез „Алеята на виното“ избата се свързва с лятната резиденция на Regina Maria. Първият етаж на воденицата е превърнат в Кралска изба през 1924 година, където между масивните /близо 1 метър/ каменни стени и прохладата на водопада се съхранявали бъчвите с вино и ракия - направени от лозовите масиви на Двореца, бурканите с туршии, сладкото от смокини, малиновия ликьор.... На втория етаж е построена гостна /зала за приеми, литературни четения, изложби и концерти/

Производителите са положили много усилия, за да открият сортовете грозде, които са расли по тези земи навремето, за да продължат традицията на местното винопроизводство. Събрана е енотека от български  вина, някои от които са на над 100-годишна възраст. Собствения им продукт се слави с колекцията от „Снежно вино”, „Малиново Мерло”, отлежала с Мурсалски чай "Гроздова ракия", както и уникалното за Европа "Смокиново вино".

*Винарска изба Салла Естейт

Салла Естейт е бутикова винарска изба, намираща се в село Блъсково, община Провадия. Посещението на винарната става с предварителна уговорка. Интересно при тази изба е, че освен дегустация на вината им, в нея може да се насладите и на „вкусна домашна кухня, езда на елитни коне, разходка с файтони и много, много история...“

Гроздето се отглежда в собствени лозя на територия от 300 дка. Отглеждат се елитните бели сортове Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Ризлинг, атрактивните червени сортове Пино Ноар, Каберне Фран и местния български сорт Врачански мискет. Гроздето се бере ръчно в касети по 10 – 12 кг. и веднага се транспортира до винарската изба. За производството на вината във винарска изба „САЛЛА ЕСТЕЙТ“ се използват методи максимално щадящи суровината, с цел да се даде възможност за пълна изява на сортовите особености и уникалния тероар.

Настаняване: В имението има хотелска част състояща се от 9 двойни стаи и една стая с 5 легла. Стаите са обзаведени с мебели от масивна дървесина, които внасят уют и комфорт в интериора. Оборудвани са с климатик, телевизия и интернет. Има парна баня, а непосредствено до къщата за гости се намира и уютен ресторант.

*Винарска изба Евксиноград

Винарска изба „Евксиноград” се намира на север от Варна и е разположена на територията на едноименния дворцов комплекс. Княз Батенберг започнал изграждането на своя дворец, наречен от местните хора Сандрово (по името на княза), но проектът е довършен в периода 1887 – 1900 г. от неговия приемник – княз Фердинанд. Избата на двореца се простира на две подземни нива, а помещението в което отлежават вината в бъчвите, се намира на 12 м под земята. През далечната 1891 година за първи път се произвежда вино в избата.В началото тя е била монашеска изба, а по-късно през 1896 е построена новата изба по немски проект.

През 2005 са засадени 110 дка собствени лозови масиви от сортовете Немски ризлинг, Траминер, Шардоне, Врачански и Червен мискет. Винарска изба „Евксиноград“ притежава енотека с колекция от френски, немски, австрийски, италиански и български вина с подобна енологична стойност.

*Винарска изба „Варна“

Избата е част от комплекс за преработка на грозде, производство на вино и гроздова ракия, винен туризъм с дегустационна зала и магазин за вино и аксесоари. Намира се на 2 км. от морския бряг, в непосредствена близост до куротни комплекси като Албена, Балчик, Златни пясъци.

Изба “Варна” е оборудвана със съвременни съоръжения за производство на висококачествени вина. Технологията е съобразена с най-новите световни тенденции, с акцент върху ръчните операции. В процеса на преработка гроздето и виното се обработват внимателно и щадящо. За пръв път в България преносът на гроздова каша и вино се извършва гравитачно, без използването на помпи. Този метод допълва щадящите ръчни операции за получаване на уникални вина.

Района е подходящ за отглеждане на бели сортове грозде и затова в асортиментната листа на винарната е широко застъпено предлагането на бели вина от сортове като Пино Гри, Совиньон блан, Шардоне, Ризлинг, Траминер, Варненски мискет.

*Шато Полихронови, гр. Бяла

Шато "Полихронови" е винарска изба и дегустационна зала, която се намира в гр. Бяла, Варненска област. Функционира от 2003 г., като произвежда малки партиди висококачествени бели и червени вина. Количеството на всяка партида е не повече от 800-1000 бутилки, като се използват типични за Черноморския регион сортове - Димят, Мерло, Варненски мискет, Шардоне и Траминер.

Дегустацията включва - 6 вина, сирене, питка, минерална вода. Води се от собствениците на Шато "Полихронови", от които ще имате възможност да научите повече за особеностите на дегустираните вина, както и любопитни факти за историята на винопроизводството в района на гр. Бяла.

 

Това са някои от винарските изби, намиращи се в района на Северното Черноморие.Ако сте любители на този вид туризъм, Вие ще останете очаровани от предлагането му в този регион и допълнителните атракции, на които можете да се любувате там.

 

 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..