Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Тауклиман край Калиакра-царството на хората и птиците

Търсене в блога

Тауклиман - малки плажове, скалисти острови и топла минерална вода

Птичият залив (Тауклиман) е уникален природен кът с прелестни малки плажове, терасирани склонове, изобилие от топла минерална вода и множество разхвърляни край брега скалисти островчета. Според археолозите пленени от красотата на Тауклиман са били още древните траки, след това гърците, римляните и славяните, които са населявали тези земи. Първоначално високите скални пещери са били използвани за живеене, а по-късно като светилища на древните народи.

Птичият залив и прелетният път Via Pontica

Заливът Тауклиман, което в превод означава Птичият залив, е разположен на около 6 км североизточно от нос Калиакра и се свързва с миграционния път на птиците – Виа Понтика. Всяка пролет и есен Тауклиман се превръща в истински птичи рай, в който за почивка спират големи ята от най-разнообразни видове птици. След като възстановят силите си на пролет, птиците продължават своя път на север към Източноевропейската равнина и вътрешността на Европа, а на есен – към делтата на река Нил.

Високи бели скали и красиви пещери 

Птичият залив е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг. Като резултат от свличанията през годините тук са се образували четири амфитеатрално разположени тераси, върху които се белеят високи скални венци. Между терасите се виждат отвори на пещери, най-красивите от които са разположени във високата част на Птичия залив – Голямата маара, Темната дупка – с дължина от 170 м тя е най-дългата в региона, Арагонитовата пещера – богато украсена с красви арагонитови кристали, малката пещера Иглено ухо – обагрена в червено от интересни синтови образувания.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..