„ЕКО-ТЕЛУС“ е малка фамилна ферма за охлюви в село Българево, изградена през 2010 година на площ от близо 4 дка. Фермата се намира в непосредствена близост до Черноморския бряг, което създава изключително благоприятна среда за отглеждането на охлювите, поради високата влажност на въздуха и богатата на варовик почва. В България охлювъдството все още не е добре развито, поради това българските фермери взаимстват опит от свои колеги в Белгия и Франция, които имат дългогодишна практика в отглеждането на охлюви.
Фермата за охлюви ЕКО-ТЕЛУС е третата по големина в България, но единствено тя на Балканския полуостров посреща гости, предлагайки им на място да дегустират пресни охлюви или охлювни продукти директно от ресторанта на фермата. През 2015 година ферма „ЕКО- ТЕЛУС“ беше наградена с приз за „ Най – нова туристическа атракция“ от Българската асоциация по хотелиерство и ресторантьорство. Фермата е единствената в Европа, която може да се похвали със собствен ресторант, а тук ще можете да дегустирате световноизвестния специалитет – охлюви по бургундски, който е любимо блюдо на французите още от древността. Любителите на френската кухня ще могат да опитат и пастет от охлюви, който е направен по оригинална френска рецепта с лека импровизация от страна на домакините. Тук имате възможност да се насладите и на деликатния вкус на деликатеса - хайвер от охлюви, който е изключително полезен за човешкия организъм. Всеки от специалитетите, които ще опитате в този ресторант ще бъде приготвен с много любов и ще задоволи и най- изтънчения вкус. Деликатесите от охлюви приготвени по френска рецепта и поднесени с чаша хубаво вино, ще предизвикат у Вас истинска експлозия от вкусове с френски полъх от Прованс. Ако все още не сте опитвали охлюви, то това е най-доброто място да го направите!
Идеята за създаването на охлювната ферма в с. Българево се е родила съвсем случайно, след като младият собственик Пенчо попада на статия в интернет за отглеждането на охлюви като бизнес. Информацията събудила неговия интерес и любопитство и след обучение в България и в чужбина, той и неговата половинка Еми решават да се впуснат в новото предизвикателство.
Най-предпочитани в гастрономията, са охлювите от вида Хеликс Асперса. Те са известни в висококачественото си месо, и именно такива охлюви се отглеждат във фермата „ЕКО-ТЕЛУС“. В съвременните охлювни ферми съществуват 2 метода за отглеждане на охлюви – италиански метод (пълна система) и френски метод (непълна система). След направени анализи е установено, че най- подходящия метод за отглеждане на охлюви в България е френският. Ферма „ЕКО- ТЕЛУС“ отглежда над 1 млн. охлюва по този метод, тъй като той е най-благоприятен за климатичните условия по нашите ширини. Методът създава възможност охлювите да се отглеждат в близка до естествената им среда, а заедно с това да се постигне и висококачествена продукция. Почвата в село Българево е богата на варовик, който е изключително необходим за изграждането на здрава черупка на охлювите. При френския метод угоителният сезон продължава между 100 и 120 дни и приключва приблизително в средата на септември, след което започва събирането на продукцията. При италианския метод охлювите се развъждат и отглеждат на открито, което следва да се прилага в по-топли страни като Италия, Испания, Гърция и др.
Охлювите са се консумирали като храна още през неолита. Тяхното месо носи изключителни качества на афродизиак и римляните го консумират още от дълбока древност. До ден днешен месото от охлюви е известно като „древноримски афродизиак“. Култивирането на охлюви за консумация започва да се развива по-мащабно през 70-те години, поради високото им съдържание на цинк, желязо, магнезий, натрий, калций, белтъци и минерали в месото. Днес, месото от охлюви е един от най-ценните и търсени деликатеси в света. Малко известно е, че и яйцата на охлювите са скъп кулинарен деликатес, защото съдържат ценни елементи за човешкия организъм.
Интересен факт е, че охлювите са хермафродитни животни и в тях са развити двата полови органа. Любопитно е, че кръвта на охлювите е безцветна, защото в нея липсват червени кръвни клетки, съответно тя не може да се съсирва. При допир с въздуха кръвта на охлювите придобива небесносин цвят, което се дължи на веществото хемоцианин, за разлика от хемоглобина при останалите животни. В Българската академия по науките са проведени изследвания, които доказват благоприятното въздействие на кръвта на охлювите върху човешките тумори. Охлювите са изключително полезни и намират все по-широко приложение както в кулинарията, така и в козметиката и медицината. Екстрактите от охлюви отбелязаха бум и в козметичната индустрия, поради регенериращото си действие върху човешката кожа.
Ако искате да се насладите на тези мили същества и да разберете повече за тях, посетете фермата за охлюви „ЕКО-ТЕЛУС“ в село Българево. Освен любопитна информация за тях и тяхното отглеждане, ще видите средата в която живеят и грижите, които полагат фермерите за тях. Не на последно място тук ще поглезите небцето си със световноизвестни кулинарни рецепти от охлюви, които ще помните дълго време.
Напишете коментар
Рейтинг: Лош Добър
Въведете кода за сигурност от картинката: