Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Ферма за охлюви ЕКО – ТЕЛУС в с. Българево

Търсене в блога

Ферма за охлюви „ Еко – ТЕЛУС“ в с. Българево

„ЕКО-ТЕЛУС“ е малка фамилна ферма за охлюви в село Българево, изградена през 2010 година на площ от близо 4 дка.  Фермата се намира в непосредствена близост до Черноморския бряг, което създава изключително благоприятна среда за отглеждането на охлювите, поради високата влажност на въздуха и богатата на варовик почва. В България охлювъдството все още не е добре развито, поради това българските фермери взаимстват опит от свои колеги в Белгия и Франция, които имат дългогодишна практика в отглеждането на охлюви.

Дегустация на място

Фермата за охлюви ЕКО-ТЕЛУС е третата по големина в България, но единствено тя на Балканския полуостров посреща гости, предлагайки им на място да дегустират пресни охлюви или охлювни продукти директно от ресторанта на фермата. През 2015 година ферма „ЕКО- ТЕЛУС“ беше наградена с приз за „ Най – нова туристическа атракция“ от Българската асоциация по хотелиерство и ресторантьорство. Фермата е единствената в Европа, която може да се похвали със собствен ресторант, а тук ще можете да дегустирате световноизвестния специалитет – охлюви по бургундски, който е любимо блюдо на французите още от древността. Любителите на френската кухня ще могат да опитат и пастет от охлюви, който е направен по оригинална френска рецепта с лека импровизация от страна на домакините. Тук имате възможност да се насладите и на деликатния вкус на деликатеса - хайвер от охлюви, който е изключително полезен за човешкия организъм. Всеки от специалитетите, които ще опитате в този ресторант ще бъде приготвен с много любов и ще задоволи и най- изтънчения вкус. Деликатесите от охлюви приготвени по френска рецепта и поднесени с чаша хубаво вино, ще предизвикат у Вас истинска експлозия от вкусове с френски полъх от Прованс. Ако все още не сте опитвали охлюви, то това е най-доброто място да го направите!

Раждането на идеята

Идеята за създаването на охлювната ферма в с. Българево се е родила съвсем случайно, след като младият собственик Пенчо попада на статия в интернет за отглеждането на охлюви като бизнес. Информацията събудила неговия интерес и любопитство и след обучение в България и в чужбина, той и неговата половинка Еми решават да се впуснат в новото предизвикателство.

Щастливи охлюви

Най-предпочитани в гастрономията, са охлювите от вида Хеликс Асперса. Те са известни в висококачественото си месо, и именно такива охлюви се отглеждат във фермата „ЕКО-ТЕЛУС“.  В съвременните охлювни ферми съществуват 2 метода за отглеждане на охлюви – италиански метод (пълна система) и френски метод (непълна система). След направени анализи е установено, че най- подходящия метод за отглеждане на охлюви в България е френският. Ферма „ЕКО- ТЕЛУС“ отглежда над 1 млн. охлюва по този метод, тъй като той е най-благоприятен за климатичните условия по нашите ширини. Методът създава възможност охлювите да се отглеждат в близка до естествената им среда, а заедно с това да се постигне и висококачествена продукция. Почвата в село Българево е богата на варовик, който е изключително необходим за изграждането на здрава черупка на охлювите. При френския метод угоителният сезон продължава между 100 и 120 дни и приключва приблизително в средата на септември, след което започва събирането на продукцията. При италианския метод охлювите се развъждат и отглеждат на открито, което следва да се прилага в по-топли страни като Италия, Испания, Гърция и др.

„Древноримски афридизиак“

Охлювите са се консумирали като храна още през неолита. Тяхното месо носи изключителни качества на афродизиак и римляните го консумират още от дълбока древност. До ден днешен месото от охлюви е известно като „древноримски афродизиак“. Култивирането на охлюви за консумация започва да се развива по-мащабно през 70-те години, поради високото им съдържание на цинк, желязо, магнезий, натрий, калций, белтъци и минерали в месото. Днес,  месото от охлюви е един от най-ценните и търсени деликатеси в света. Малко известно е, че и яйцата на охлювите са скъп кулинарен деликатес, защото съдържат ценни елементи за човешкия организъм.

Животни с „аристократична“ синя кръв

Интересен факт е, че охлювите са хермафродитни животни и в тях са развити двата полови органа. Любопитно е, че кръвта на охлювите е безцветна, защото в нея липсват червени кръвни клетки,  съответно тя не може да се съсирва. При допир с въздуха кръвта на охлювите придобива небесносин цвят, което се дължи на веществото хемоцианин, за разлика от хемоглобина при останалите животни. В Българската академия по науките са проведени изследвания, които доказват благоприятното въздействие на кръвта на охлювите върху човешките тумори. Охлювите са изключително полезни и намират все по-широко приложение както в кулинарията, така и в козметиката и медицината. Екстрактите от охлюви отбелязаха бум и в козметичната индустрия, поради регенериращото си действие върху човешката кожа.

Ако искате да се насладите на тези мили същества и да разберете повече за тях, посетете фермата за охлюви „ЕКО-ТЕЛУС“ в село Българево. Освен любопитна информация за тях и тяхното отглеждане, ще видите средата в която живеят и грижите, които полагат фермерите за тях. Не на последно място тук ще поглезите небцето си със световноизвестни кулинарни рецепти от охлюви, които ще помните дълго време.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..