Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Местността Калиакра

Търсене в блога
от Experience.bg | Публикувано в Исторически забележителности, Природни забележителности, Туристически информационен център |
Все още няма коментари. | 5982 прегледа на този пост

Първите заселници на Калиакра

Първите заселници на местността Калиакра са траките, които най-напред открили това неописуемо красиво и непристъпно от три страни място. От север траките издигнали висока каменна стена, за да преградят единствения достъп до внушителния нос Калиакра. Те нарекли крепостта Тиризис на името на своето племе – тиризи.

Римската стена около Калиакра

По римско време крепостта получава името Акра или „укрепен нос“, а през VI в. византийците, пленени от красотата и привлекаталното местоположение на Калиакра, построяват на мястото на Акра нова, още по-мощна крепостна стена. След 691 г. местността Калиакра е завладяна от българите, които разширили укрепената площ, като построили още една крепостна стена от север.  Крепостта става известна под името Калиакра eдва през XIII в., след като се появява с това име в италианските морски карти.

Легендите за Калиакра

За Калиакра са познати много и интересни легенди. Най-популярна от тях е легендата за 40-те български девици, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето от нос Калиакра, за да се спасят от османските поробители. В тяхна памет днес в началото на нос Калиакра има обелиск „Портата на 40-те девици“. Според легендата една от тях е била и красивата Калиакра, чието име носи и местността.

Другата легенда е свързана със Свети Никола, покровителят на моряците. Според нея, за да помогне на Свети Никола да избяга от османските поробители, Бог удължавал земната повърхност под краката му и така се образувал нос Калиакра. 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..