Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна

Търсене в блога
от Experience.bg | Публикувано в Културно наследство, Туристически информационен център, Дестинацията Шабла-Каварна-Балчик |
Все още няма коментари. | 4417 прегледа на този пост

Идеята за създаване на художествена галерия в Каварна

Сградата, в която се помещава художествената галерия на Каварна, датира от 1909-1910 г., когато в нея се е помощавало основното училище в града. Идеята за създаването на галерията се ражда през 70-те години на миналия век, когато градската управа на Каварна решава да започне да събира картини, чийто сюжет и тематика са пряко свързани с пейзажа и историческото минало на региона. И така до днес в галерията са събрани над 1000 произведения на изкуството, претворяващи красотата на Каварненския бряг.

Първите картини в галерията

Първите картини в галерията са и едни от най-внушителните - "Калиакра" на Петър Гочев, ,,Последната защита на Карвуна” и ,,Каварненското въстание-юли 1877г.” на проф. Борис Данков и ,,Легенда за Калиакра” на Стоян Куюмджиев.

Името на галерията

Галерията носи името на големия маринист в изобразителното изкуство – Христо Каварналиев, роден в Каварна и вдъхновен от пленителния морски пейзаж и неукротимата морска стихия. В Галерията се изложени 10 ценни творби на Каварналиев, ценната творба на Марио Жеков от 1933 г. – „Морския бряг“, „Интериор“ на Бенчо Обрешков, „Пейзаж“ от Георги Божилов и много други.

Пленери и ателиета за млади и изявени художници

Ежегодно художествената галерия „Христо Градечлиев“ в Каварна организира пленери и ателиета за млади и изявени художници. Най-посещаваните пленери са Пленер ,,Море-вятър”, който се провежда в с. Камен бряг и в него участие взимат художници от цял свят, „Пленер на рисунката“ и пленер „Русалка“ на изявени български майстори на изобразителното изкуство, „Пленер на рисунката и акварела“ с участието на студенти от различни университети.

 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..