Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Парад на ветрилата

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Туристически информационен център, Дестинацията Шабла-Каварна-Балчик, Lifestyle, Изкуство |
Все още няма коментари. | 2842 прегледа на този пост

Вече два пъти Варна става едно от пристанищата, през които минават участниците на една от най-големите и красиви ветроходни регати – Тол Шипс (Tall Ships). Първият път беше през 2010 г., когато регатата на историческите морета (Historical Seas Tall Ships), поднесе незабравимо зрелище на варненци и гостите на морската ни столица. Второто участие на града беше в регатата SCF Black Sea Tall Ships през 2014 г., а през есента на 2016 предстои да бъде домакин на второто издание на същата надпревара.

През 2010 година за първи път у нас акостираха участниците от международна регата от такъв висок ранг като Тол Шипс. Маршрутът на регатата под надслов „Исторически морета“ беше вдъхновен от легендата за пътешествието на Язон и аргонавтите в търсене на златното руно. Той включваше гръцки пристанища в Средиземно море и български и турски в Черно море. Тогава сред участниците бяха 22 големи ветрохода от 16 държави и множество яхти с различна големина, които акостираха в пристанището на Варна. Няколко дни те радваха жителите и гостите на града с различни аткракции, включително и предоставянето на невероятната възможност да се качат на борда и ги разгледат. Два български ветрохода участваха в регатата – баркентината „Калиакра“, която има дългогодишен опит и участия в регати, вкл. и в Къти Сарк, която в последствие се превръща в Тол Шипс Регата, и ветрохода „Sunny Queen“.  Накрая регатата в български води приключи с величествения Парад на ветрилата, когато всички кораби и яхти разпъват всички платна, а екипажите им поздравяват хилядите зрители, събрали се да видят това незабравимо зрелище.

През пролетта на 2014 година за втори път Варна стана пристанище-домакин в една от гонките на регатата SCF Black Sea Tall Ships. Тогава за първи път регатата се проведе изцяло във водите на Черно море, като гонките включваха още пристанища в Русия и Румъния. Този път повече на брой бяха участващите големи ветроходи – 28 кораба и съвсем не бяха по-малко впечатляващи и величествени от преди. България тогава участва отново с два големи ветрохода – ветеранът в регатите „Калиакра“ и спечелилият трето място в гонката между Варна и Новоросийск – „Роял Хелена“. Отново имаше Парад на екипажите в града и различни забавления, организирани от и за участниците. И този път кулминацията на посещението на участниците в пристанище Варна беше Парадът на ветрилата, като за разлика от предишния път, когато грееше слънце, времето беше мрачно, а това придаваше особена мистика на ветроходите, изплуващи от мъглата.

От 1 до 4 октомври 2016 г. бяхме свидетели и домакини на това значимо ветроходно събитие – регатата SCF Black Sea Tall Ships 2016, организирана от Sail Training International. Този път в наши води беше финалът на състезанието. Българските кораби, които участваха, имаха екипаж със средна възраст между 15 и 25 години. Програмата предвиждаше церемония по награждаване на победителите, както и отново да се проведат състезания в различни спортове между екипажите и традиционния Парад на екипажите през града, а цялото събитие завърши с още един Парад на ветрилата, когато всички ветроходи се отправят към дома си.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..