Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Красотата на Калиакра

Търсене в блога

Най-известният нос по нашето Черноморие със сигурност е нос Калиакра. Безспорно, той е и един от най-красивите, което твърди и името му, чието значение в превод от гръцки е „красив нос“ или „добър нос“. Той се намира в северната част на крайбрежието ни, на около 60 км на североизток от Варна, след Каварна и с. Българево. Носът е тесен и дълъг, издаден от север на юг 2 км навътре в морето и при ясно време се вижда от десетки километри, като служи за ориентир на моряците от древността до наши дни. Стръмните, на места почти отвесни скали са високи до 70 метра и представляват естествена защита от северните и източните ветрове и вълни. И до сега, по време на бури, корабите намират убежище западно от него, където водите остават по-спокойни. По всяко време на годината туристите може да се възхитят на невероятните морски панорамни гледки, но може би най-красиво е през пролетта, когато целият нос се обсипва с килим от червени макове и бели маргаритки и тревата е все още зелена.

Нос Калиакра е изграден от варовици с характерен ръждиво-червен цвят, който се дължи на желязото, което съдържат. Годините и времето не са били благосклонни към тях и са ги подложили на непрекъсната абразия, променяйки облика на носа и създавайки много подводни и надводни пещери и ниши и осейвайки морето с подводни скали. Уникалните условия, които създава носът, са предпоставка тук да се срещат много интересни растения и животни. По тази причина Калиакра е и един от първите български природни резервати, като днес обхваща сухоземни и водни площи общо почти 700 ха. Това е и единственият у нас резерват, включващ и част от акваторията ни. Няколко вида делфини и корморани се срещат тук, а в миналото е обитавал и тюленът-монах, който се смята за вече изчезнал от тези води. Разположена по трасето на един от най-големите и с важно значение път на прелетните птици – Виа Понтика – територията на резервата се посещава от над 150 различни вида птици. Освен тях, постоянни обитатели са някои редки птици като скалния кос, папуняка, белоопашатия мишелов и други. Срещат се и не малко застрашени видове влечуги.

Освен природен, Калиакра е и археологически резерват. Предоставяйки лесна за отбраняване територия, която може да се защити само с преграждането на носа с една стена, той е бил заселен още от най-дълбока древност, за което се срещат различни останки и документни доказателства. Първи са се заселили тракийски племена още преди 6 хилядолетия, когато са кръстили носа Тиризис и са започнали да изграждат крепостна стена. По-късно древните гърци я надстрояват и построяват даже втора, като по този начин оформят вътрешен и външен град. Следва построяването и на трето укрепление още по-навътре в носа. Разцветът на Калиакра е чак през ХІV в, когато владетелят Добротица измества там столицата на Карвунското (Добруджанското) деспотство, което е едно от последните, паднали под османско владение. Поради стратегическото си местоположение, носът е бил сцена на много военни действия, включително последната победа на руския флот над турския, с която завършва Руско-турската война през 1792 г. На руския адмирал, извоювал победата, на носа е издигнат барелеф, а по-късно и паметник. Историята на Калиакра може да се види в малкия исторически музей, разположен в една от пещерите на самия нос.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..