Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Туристически маршрут – „Историята на Каварна“

Търсене в блога

Маршрутът включва посещение на Градски исторически музей – Калиакра, Етнографски музей – Каварна, Експозиция „Добруджа и морето“, Църквите на Каварна и Старите Чешми. Туристическата обиколка е с обща продължителност  окло четири часа.

Градски исторически музей – Калиакра

Намира се в близост до турската баня, известна като Хамама. В музея можете да видите находки дсвидетелстващи за хилядолетната история на града. Представен е макет на праисторическо пещерно селище, множество сечива, оръжия и предмети от бита, пушки и пистолети от освободителните войни, както и етнографски материали – облекла, накити, битови тъкани и други. В коридора на музейната сграда са представени фотографии, които дават представа за облика на Каварна през ХІХ век. В експозицията е отделено специално място на Чиракман – античния и средновековен предшественик на съвремения град. Музеят разполага и със зала за временни изложби и експозиции.

Етнографски музей – Каварна

Етнографският музей се намира в реставрирана стара къща от края на XIX век, в която е живяло средно заможно семейство. Интериорните помещения, обзавеждането и цветната градина отвън са характерни за добруджанския дом. От тук можете да научите много за бита и културата на основните групи, населявали района – добруджанци, балканджии-котленци и гагаузи – турски говорещи българи.

Експозиция „Добруджа и морето”

Експозицията е разположена в реставрираната и приспособена за тази цел стара турска баня – Хамама, намираща се в непосредствена близост до Градския исторически музей. Строена е в началото на XV век и представлява масивна правоъгълна куполна постройка от камък, към която на времето е имало специално изграден хипокауст за отопление и снабдяване с топла вода. Тук могат да се видят каменни котви, амфори, монети, тракийско златно съкровище, керамични съдове, редки свидетелства за древното корабоплаване и др.

В зала „Трезор“ е изложен уникален полиметален слитък, свързван с епохата на  Новото царство в Египет, тъй като изображения с подобни слитъци има от Тел-ел Амарна (изработени са от злато), които се отнасят към времето на фараона-еретик Аменхотеп IV, известен още като Ехнатон . Слитъкът е във формата на разпъната волска кожа и се смята за домонетно средство за размяна, използвано в търговията през ХIV в. пр.Хр. Историята на древното корабоплаване по северното черноморие е представена чрез цветни копия на антични и средновековни карти.

Църквите на Каварна

Църквата „Свети Георги“ е една от най-старите сгради в Каварна. Построена е през 1836 година с доброволните дарения на местни жители, а днес е реставрирана и все още действаща.

Църквата „Успение Богородично“ е построена след Освобождението на старо култово място, върху руините на по-ранна постройка. В нея са били пренесени голяма част от църковните книги написани на църковно-славянски език, като върху една от тях е запазен ръкописен текст на йеромонах Евстрати Рилски “Памятно да будет как пришел отец Евстратий священомонах рилский воспитаник, а отечество его Самоков. Послужи в начало на българского язика, в Каварна, проповеди на чадата им…”

Старите чешми

Това са били 12 изворни чешми разположени по дължината на долината към морето. Част от тях са разрушени, малка част са частично запазени, като 6 са реставрирани по програма “Демократична мрежа” на Американската агенция за международно развитие. За тях са направени реклами брошури с цел местността да бъде включена в туристически маршрути.

Всяка една от чешмите има своята дългогодишна история. Най-стара от възстановените чешми е градската чешма на Каварна, строена около 15 век, а най-известна е Гюмюш чешма или Сребърна чешма. За нея има няколко легенди, но според едната водата, от чешмата се изнасяла в Цариград и вкуса и доброто качество на известната навремето каварненска мастика се дължали на нея.

В миналото на чешмата стоял надпис: “Пий от тази чешма, измий лицето си, с което ще измиеш греховете си”.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..