Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Туристически маршрут – „Шабла-Шабленско езеро-Дуранкулак“

Търсене в блога

Маршрутът включва посещение на храмът „Свети Харалампий“, фара на нос Шабла, Зеленият образователен център, Шабленско и Дуранкулашко езеро. Туристическата обиколка е с обща продължителност 4 часа.

  • Храмът “Свети Харалампий”

                 Църквата е построена през 1853 година. Тя е паметник на културата със забележително творения. Носи името на Свети Харалампий, магнезийски епископ, който е проповядвал Христовото учение. За съжаление през 1900 година земетресение разрушило постройката. Тя е довършена окончателно през 1908-1909 година. Представлява трикорабна базилика. Зографът Захари Цаньов  е нарисувал най-старите икони в храма  “Свети Харалампий”. Те са от 1857 година. Красивата църква е ремонтирана през 2000 година благодарение на отец Василий Селемет, дарения и  доброволци, които се включват в обновяването. Храмовият празник на църквата “Свети Харалампий”  в град Шабла се чества на 10 февруари. 

Приблизителен престой в храма „Свети Харалампий“: 30 минути

  • Нос Шабла

             Нос Шабла е най-източната точка на територията на България. Намира се на около 5 километра на Изток от града. Най-старият морски фар, Шабленския фар, се намира там. Висок е 31 метра.Той е построен през далечната 1856 година. Нарича се още Александийски фар. Около него могат да се видят следи от крепостните стени на античния град Карон Лимен. Фарът свети в бяло по три пъти през интервал от 25 секунди. Има 132 стъпала, които водят до халогенния прожектор. В основата си Шабленският фар е квадратен. Ширината е близо 9 метра, а височината на основата е 10 метра. Интересно за фара е, че в стената от западната му  страна е вграден султанския монограм на султан Абдул Меджид. Той е управлявал турската империя в средата на деветнадесети век.

Приблизително време за разглеждане на фара на нос Шабла: 15 минути 

  • Село Дуранкулак

           Селото Дуранкулак се намира на 18 километра на Север от град Шабла. То е крайната североизточна населена точка в страната до границата ни с Република Румъния. В центъра на селото има паметник от 1967 година, дело на скулптора Асен Попов, който е посветен на народния протест, известен като Дуранкулашкия бунт от 1900 година. Този бунт е бил срещу въвеждането на натуралния десятък, при който селяните са облагани с една десета част от земеделските продукти и дребния домашен добитък. Названието "Дуранкулак" по произход е тюркско както по-голямата част от топонимията на северното черноморие. В района на селото се намират едни от най-големите плажове, намиращи се на север от Шабла. Също така в селото се намира единствената бензиностанция в района, тъй като в останалите села няма такава. Забележителни са Дуранкулашкото езеро, което е обявено за природна забележителност и Карталийското блато.

  •  Шабленското езеро Лиман 

Намира се на 2 километра североизточно от град Шабла точно до морето. Дълбочината му стига до 10 метра. Водите му са полусолени ( 0,4%) и са богати на риба (Платика, Каракуда, Сом, Шаран и други.). Местността се обитава от различни видове птици (ибиси, чапли, гмурци). Освен това е богата и на редки растения.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..