Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Къде да отидете на сладководен риболов край морето? I част

Търсене в блога

Не са малко запалените рибари, които прекарват лятната си почивка по северното ни черноморско крайбрежие, но въпреки това предпочитат да се отдадат на сладководен риболов край някой водоем, вместо да хвърлят въдица за морска риба от брега, буните или някоя лодка. Затруднението в намирането на подходящи места за сладководен риболов в този район идва най-вече от това, че Добруджа е едно от най-сухите места у нас. Тук реките почти липсват, често пресъхват през сухия сезон, къси и маловодни са и повечето се губят в карстовите скали, вместо да се вливат в морето или в по-големи реки. За това и по техните течения няма много язовири, а където има, те са малки по площ и обем. С изключение на Дуранкулашкото блато, Шабленското езеро и Езерецкото езеро, другите относително по-големи водоеми се намират в близост до град Добрич.

  1. Езеро Дуранкулашко блато

Езерото е част от защитена местност заради многото водоплаващи птици, които преминават или живеят в него, ендемичните видове риба и други растителни и животински видове, чиито местообитания подлежат на опазване. Езерото е лиман и е слабосолено, поради филтрацията на морска вода през пясъчната коса, която го дели от морето. Тук може да се срещнат застрашени видове като езерна цаца, див шаран и други. От разрешените за улов може да хванете попчета, червеноперка, сом, каракуда, бяла риба и други, а през последните години се е появил и лин.

  1. Шабленско и Езерецко езеро

Двете крайморски езера са свързани помежду си с изкуствен канал. Шабленското представлява лиман, отделен от морето с пясъчна коса, поради което водите му са слабосолени, докато Езерецкото е сладководно, подхранвано от сладки води. Риболовът е платен. Освен традиционните за сладките водоеми риби като сом, бяла риба, каракуда, костур, червеноперка, шаран и други, тук може да се лови и щука, попчета, белика, платика, както и раци.

  1. Язовири Николаевка и Левски

Намират се на около 30 км северозападно от град Варна, на един от притоците на Суха река, до едноименното село, сред красива местност. Язовир Николаевка е платен водоем, в който може да уловите толстолоб, шаран, каракуда, сом, бял амур, червеноперка, уклей, раци. На юг от него, от другата страна на село Николаевка, има няколко развъдника и още един язовир – Левски, който също е платен и е добре зарибен с шарани, бял амур и други.

  1. Язовир Одринци

Водоемът се намира съвсем близо до град Добрич, на югозапад от него, до село Одринци. Риболовът тук е платен и разрешен и по време на забраната. Може да хванете уклей, бабушка, шаран, каракуда, червеноперка, сом, бяла риба, костур, каракуда и други.

  1. Язовир Плачидол

Намира се на няколко километра югоизточно от град Добрич, до село Плачидол, има голям и малък водоем. Костур, каракуда, червеноперка, бабушка, а от няколко години е зарибен и с шарани, включително големи трофейни екземпляри. Амбицията на концесионерите е язовир Плачидол да стане една от големите дестинации за шаранджиите у нас.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:



Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..