Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Круни, Дионисополис , Карвуна и Балик

Търсене в блога

Тези думи не ви говорят нищо? Нормално, ако не сте от Балчик или региона му. Всички те са стари имена на белия морски градец, перлата на добруджанския бряг. Като много други градове по крайбрежието ни, и Балчик е възникнал още в дълбока древност и историята му  продължава през вековете чак до наши дни.

Най-старите данни за селище на това място показват, че Балчик е основан още през V век пр.н.е. от древни гърци, идващи по всяка вероятност от йонийския град Милет или някои негови колонии. По същото време по нашето крайбрежие са основани и други древногръцки градове– днешните Варна, Несебър, Созопол и други. Първото име на Балчик е Круни, което означава Извори и вероятно се дължи на наличието на извори в района.

Два века по-късно от морето изплува на брега дървена статуя на бог Дионис и местните решават, че това е знак и му отдават почит като прекръстват града си на Дионисополис – град на Дионис. Градът се развивал добре до средата на VІ век, когато е разрушен от земетресение (а по други данни от наводнение), и сега голяма част от него най-вероятно се намира под водата близо до брега. Оцелялото население се измества по-навътре в сушата – на платото, където скоро преди това е започнал строежа на нова византийска крепост.

През VІІ век с нахлуването на прабългарите и заселването им в Карвунските земи (днешна Добруджа и някои съседни територии), градът сменя етническия си състав и през следващите три века се явява най-важното и голямо укрепление на северния бряг на Първата българска държава и единственото в района от столиците Плиска и Преслав чак до делтата на река Дунав. Тогава се сменя и името на града и той вече се нарича Карвуна. През ХІ век крепостта пада и е разрушена от византийците, а населението е изселено в южните части на днешен Балчик.

В началото на ХІІІ век, по време на Втората българска държава, градът и укреплението са възстановени, а през ХІV век Карвуна е столица на болярина архонт Балик и неговото Добруджанско (Карвунско) деспотство. След неговата смърт брат му Деспотица премества столицата в Калиакра.

Краят на Карвуна настъпва с падането на града под османско робство в края на ХІV век. Тогава за пореден път се сменя и името на града – на името на болярина Балик, но променено от  турския език на Балчик. Оттогава до днес градът носи това име, но не забравя славното си и дълго минало.

В наши дни са открити много останки от различни исторически епохи, разкриващи нови подробности за живота и историята на града от античността до времето преди 1-2 века. Един от най-впечатляващите, който има и национално значение, е откритият през 2007 година в самия център на града храм на богинята Кибела . Той датира от ІV-ІІІ век пр.н.е. и е функционирал цели 7 века, докато не е изгорял и затрупан при голямото земетресение, причинило преместването на населението и града в крепостта на платото. Част от различните находките са на място, други са пренесени в историческия музей на града, където всеки може да ги видят и да разбере тяхната интересна история.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..