Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Празник на гърнетата

Търсене в блога

Има такъв кулинарен фестивал, който се провежда в село Зимница, Добричко през втората половина на месец юни. Това вероятно е един от най-вкусните празници, който се провежда у нас. Могат да участват добруджанци, но и хора от други краища на страната, в два раздела – „Стара кухня на Добруджа“ и „Гостите на Добруджа“. Умели кулинари се надпреварват кой ще сготви по-вкусно и ще представи по-красиво своето ястие. Този фестивал е един кулинарен празник за душата и тялото.

Вече няколко години малкото село Зимница от община Крушари, в което живеят едва около 10 души, става кулинарен център на Добруджа. Макар и само за един ден, там се събират хора от всички краища на страната, като всеки носи по нещо за ядене, приготвено с много любов и вещина. Не е случайно и името на празника – всички ястия трябва да се поднесат в глинени гърнета, гювечи, гювечета, тави или чувени. Подредени в безкрайна редица върху маси с покривки с народни мотиви, те изкушават с апетитни аромати и вид.

Не липсва и състезателен елемент – жури от кулинарни критици обикаля и оценява всяка гозба по различни критерии. Освен вкусовите качества и вида, се оценяват и използването на продукти от региона, както и автентичността на рецептите. Насърчава се представянето на ястия, характерни за различните етноси, населяващи района на Добруджа  - българи, цигани, румънци, турци, татари, гагаузи… В резултат, на празника присъства огромно разнообразие от вкусни, домашно приготвени гозби, някои от които никога не сте опитвали, а други ще ви припомнят отдавна забравени вкусове от детството.

Застъпени са всички степени от менюто - има категории за салати, предястия и разядки, супи, основни ястия, следястия, тестени храни, десерти, сладка, напитки. Сложността на гозбите варира в широки граници – от най-простите, но вкуси неща като варени картофи и циганска баница, през по-сложните като зелеви сарми, пълнени пиперки, мамалига, та до виртуозните майсторлъшки дробсарми, пълнени патици и зайци, ароматни яхнии… може да продължаваме да изброяваме още много. Меки питки с хрупкави корички стоят редом до вити и редени баници, торти и мекици.

Освен окото, след ритуала по отваряне на гърнетата може да напълните и стомаха си. На фестивала се предлагат най-различни домашно произведени продукти като сирена, мед, брашна, сладка и прочее. За да не скучаят децата, се провеждат много игри, изложби на ръчно изработени от тях предмети, творчески работилници.  Всичко това е съпроводено през целия ден от весела народна музика, изпълнявана на живо, а денят завършва с надиграване и вити хора.

Следобед за по-добро храносмилане се организират и разходки пеша в близките околности, в района на Стара река. А ако не ви се ходи, спокойно може да полегнете на някоя тъкана или парцалена черга на земята, а защо не и направо на тревата. Каквото и да изберете да правите, дълго няма да забравите цветовете, аромата и вкуса на уникалната домашна добруджанска кухня. Независимо дали сте от района или по-далече, планирайте си едно пътуване в средата на юни към село Зимница и няма да сбъркате, със сигурност ще останете доволни и сити.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..