Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Художествената галерия в Балчик

Търсене в блога
от Experience.bg | Публикувано в Културно наследство, Туристически информационен център, Дестинацията Шабла-Каварна-Балчик, Балчик |
Все още няма коментари. | 6351 прегледа на този пост

Богатата история на художествената галерия в Баллчик

Художествената галерия в Балчик има дългогодишна история и много богат фонд от ценни произведения на изкуството. След закриването на галерията през 1940 г. , когато Южна Добруджа е върната на България, експонатите на галерията са занесени в Румъния. През 60-те години на ХХ в. оба        че започва възстановяването на галерията и връщането на ценните произведения на изкуството в българско владение, които непрекъснато се обогатяват в нови творби.

Художествената галерия в Балчик – истинско изживяване за ценителите на изкуството

Днес Художественат галерия разполага с площ от 800 кв. м. за представянето на над 2 000 произведения на изкуството както на български, така и на чуждестранни автори. Ценителите на изкуството могат да се докоснат до над 500 живописни творби, близо 600 графикви, над 100 акварелни картини и плакати, повече от 170 карикатури и около 80 скулптури. На първия етаж на галерията има две изложбни зали,  предназначени за временни изложби на български автори и една зала за чуждестранно изкуство. На втория етаж посетителите могат да разгледат постоянната изложба на най-знначимите творби на български художници. Постоянната изложба е представена предимно от творби на морска тематика и уникални пейзажи от Балчик, но и от портрети, натюрморти и графики, обособени в два периода – изкуството през първата половина на XX в. и изкуството през втората половина на века. Освен това тук можете да видите и уникални творби, рисувани от румънски художници.

Културни мероприятия в художствената галерия

Ежегодно художествената галерия в Балчик организира национални и международни пленери и изложби, като Европейския хоризонт, Международен пленер, Пленер на карикатурата и други. По време на тези превърнали се вече в традиця културни мероприятия Художествената галерия посреща хилдяди творци и ценители на изксуството от България и света.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..