Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Дервишкият манастир - текето в Оброчище

Търсене в блога

Дервишкият манастир– притегателен духовен център за хора от различни култури и религии

Според историците Оброчище се е формирало едва след построяването на Дервишкия манастир в близост до Балчик и лонгозната гора на резерват Балтата. Разположен сред красива градина с изглед към северния бряг на Черно море, днес манастирът е известен с названието текето на Ак Язълъ баба - ритуален комплекс от сгради, предназначен за събиране на дервиши и извършване на специални обреди и ритуали. Комплексът е построен от ислямския духовен водач Ак Язълъ баба, който принадлежал към старо религиозно течение в исляма, по-близко като философия до християнството. Именно затова, за разлика от джамиите на Османската империя, още в миналото манастирът е приемал поклонници от различни култури и религии, както мюсюлмани, така и християни.

Културните ценности на Дервишкия манастир

Дервишкият манастир днес е уникален паметник на алевийската култува архитектура, датиращ от първата половина на 16-ти век. В наши дни от обширния религиозен комплекс са запазени две монументални сгради с еднакво архитекурно решение - тюрбето, или гробницата на светеца, и имаретът - мястото, където дервишите извършвали своите обреди и ритуали и посрещали всеки пътник, преминаващ през тяхната обител. Най-впечатляващи туристите днес са изографисванията по стените и таваните на тюрбето, които представляват растителни и геометрични орнаменти в източен стил. Стенописите в манастира, изографисани през ХІХ век, са обявени за културно наследство на България.

Патроните на Дервишкия манастир – Свети Атанасий Велики и Ак Язълъ баба

И до днес патрон на текето е мюсюлманският светец Ак Язълъ баба, почитан от местното население като древен митично-култов герой – лечител и чудотворец, повелител на земните сили и носител на плодородие. Християните от своя страна почитат на това място св. Атанасий Велики и продължават да вярват, че някога тук е имало манастир, превърнат от мюсюлманите в дервишки храм, а Свети Атанасий дал живота си в името на християнската вяра.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..