Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Историческата битка край местността Онгъла

Търсене в блога

Във всеки език и култура има чужди думи, взаимствани от други народи. Думата „Онгъл“ е такава. Едва ли някой не е чувал за славната победа на Хан Аспарух над ромеите край Онгъла, през далечната 680 година, поставяща началото на прабългарската държава.

Преди да се стигне да легендарната победа, прабългарите, водени от Аспарух, се заселили по устието на река Дунав и в земите на север от нея. Тази територия се казвала Малка Скития и била част от византийската империя. Византийският император Константин IV ненавиджал новодошлият народ, който бил завзел територията на днешна Добруджа, но не можел да противодейства, защото водел тежка битка с арабите в продължение на 4 години (674-678). Страхувал се, че прабългарите ще се съюзят със славяните и ще се получи могъщ съперник на империята. След като приключила войната между Византия и арабите, императорът решил да прогони новозаселилите се българи по устието на река Дунав. Изпратил 2 армии – едната от тях се отправила срещу северите и „седемте славянски племена“, а другата, начело с императора отплавала с кораби към делтата на Дунав.

Страховитата му войската наброявала 60 000, като броят на конниците бил около 10 000. Въпреки неуспоримата си мощ и голям брой войници, войската на император Константин IV Погонат била отблъсната на няколко пъти от войтите на Хан Аспарух. Прабългарите се прегрупирали за продължителна отбрана, но византийската войскатака и не предприели активна обсада и настъпление.

Императорът се оттеглил в град Месемврия и поверил на свойте доверени стратези да водят войната сещу прабългарите. Новината за изненадващото оттегляне на императора от бойното поле не повлияла добре на войската и византийските войници минали в отсъпление. Това били добри вести за армията на Хан Аспарух, който се възползвал от неувереността и сломенит дух на ромеите и предприел атака. Пехотната войска на византийците била разгромена, конниците разбити, а бойните кораби на императора – опожарени и потопени. Аспаруховата войска навлязла отвъд река Дунав, завладяла Добруджа и достигнала до Одесос.

От този момент нататък, прабългарите и славяните се обединили и установили трайно в земите около Дунав, Добруджа и Одесос и ги приели за свой дом. Заклели се за да ги защитават и никога да не позволяват да бъдат превзети. Върховен владетел и главнокомандващ станал Хан Аспарух. За да утвърди новозавзетите територии, той сключил договор с Византийската империя, за да се признаят земите за българска. Император Константин IV се принудил да подпише това премирие и никога повече да не напада българската държава, запростираща се между река Дунав и Стара планина.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..