Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

9 скални манастира, които да посетите в Североизточна България

Търсене в блога

С набирането на сила на християнското учение исихазъм през ХІV век, у нас се появяват скални манастири в цяла северна България. Установено е, че някои от тях датират от по-стари времена, но временно са били изоставени. В Североизточната част на страната по линията Тюленово-Варна-Шумен-Русе  са съсредоточени множество стари скални църкви, килии и манастири. Почти всички от тях не действат в наши дни, изключение прави само Басарбовският скален манастир южно от град Русе, който е и единственият работещ скален манастир у нас. Може да се обособят три района, в които се разполагат манастирите – по крайбрежието от село Тюленово на север до парк „Златни пясъци“ на юг, при южните и югоизточните склонове на Шуменското плато и по поречието на река Русенски Лом.

  1. Яйлата – между Кранево и Шабла в отвесните скали над морето са открити над сто скални пещери и ниши, които са използвани с религиозни цели още от дълбока древност. През Средновековието там са живели и монаси, а данни за извършвани богослужения в някои от помещенията има чак до 1940 година.                                                                            
  2. Аладжа манастир – в западната част на природния парк „Златни пясъци“, в скалите на склона на Франгенското плато е издълбан един от най-популярните у нас скални манастири. Той е от малкото, в които ясно се разграничават отделни помещения с различни функции.                                                                                                                                              
  3. Осмарски манастири – разположени в близост до село Осмар на Шуменското плато, откъдето идва прочутото вино осмарски пелин. Там може да се посетят няколко скални манастира. Най-лесно достъпни са Диреклията и Костадиновския манастир. Вторият е по-голям и добре запазен, с църква и остатъци от стенописи.
  4. Троицки манастири – намират се близо до село Троица и включват останките от два манастира. При единия е открит надпис, издълбан в скалата от един от граматик Андрей.                                                                                                                        
  5. Ханкрумовски манастир – открит близо до село Хан Крум, до него се стига по изсечена в скалите стълба. Има няколко помещения в дообработени от хората естествени пещери, като едното от тях е църква.                                                              
  6. Дивдядовски манастир – дал името на едноименния квартал на Шумен, а всъщност кръстен на живеещия в него монах, когото хората наричали „див дядо“. Съставен е от десет килии, издълбани в стръмния склон на платото.
  7. Мадарски манастир – намира се до село Мадара и макар и да е недостъпен без специална екипировка, това е един от най-големите скални манастири у нас със запазени около 170 монашески килии.                                                                             
  8. Ивановски църкви и манастири – намират се до село Иваново, южно от град Русе. Има обособени 7 комплекса от помещения, пазположени около 7 църкви и параклиси. Заради уникалните средновековни стенописи, запазени по много стени и тавани, Ивановските скални манастири са включени като част от световното културно наследство в списъка на Юнеско.                                                                                                                                                                                    
  9. Басарбовски манастир -  единственият у нас действащ скален манастир е „Св. Димитър Басарбовски”. Намира се на десетина километра южно от град Русе и е много добре запазен и поддържан. Макар и западнал по време на османското владичество, манастирът е възроден през 1937 година. Има уникална църква с полуцилиндричен таван, който я различава от другите, които са с плоски тавани.                                                                                                                                                          

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..