Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

25 интересни места, които да посетите в радиус от 100 км от Варна – част ІІ

Търсене в блога

В първата част на тази статия ви представихме 5 туристически обекта, които да посетите. Ето и следващите ни пет предложения:

6. Яйлата и Камен бряг

Като продължите на север от нос Калиакра, ще стигнете до археологическия резерват „Яйлата“, в който се намират над 100 пещери, превърнати от човека в жилища, гробници и религиозни олтари. А ако отидете там през пролетта, освен на историческите забележителности, ще се любувате и на цели поляни с цъфнали червени диви божури. На 3 км оттам се намира култовото село Камен бряг, станало много популярно място за посрещане на изгрева на слънцето на 1 юли. Всяка година там се провеждат концерти цяла нощ в очакване на утрото.

7. Фарът на Шабла

Най-известното в района, особено за орнитолозите, е Шабленското езеро, което е и резерват, но има и други интересни неща, които може да видите, докато сте тук. Шабленският фар е едно от тях. Той е най-старият в България, построен през далечната 1856 година по френски проект. Намира се на нос Шабла, който пък е най-източната крайна точка на страната ни. В близост до него пък са открити останки от древен град, наречен Карон Лимен. Шабленската тузла пък разполага със солена лечебна кал.

8. Некрополът при Дуранкулак

Село Дуранкулак не е точно най-популярния туристически обект, но това е незаслужено. Освен небезизвестното Дуранкулашко езеро (също защитена местност), тук се намира археологическия резерват „Дуранкулак“, в който са открити някои исторически находки от световно значение. На Големия остров в езерото и по бреговете му, са открити най-големият некропол в света, най-старата каменна сграда в света, най-старото обработено злато в света (конкуриращо се с това, намерено във Варненския некропол), освен това има храм на богинята Кибела, находки на над 12 000 години и други важни открития.

9. Вама веке и Мангалия

Да, те са в Румъния, но са съвсем близо до границата ни. Намират се на брега на Черно море. Вама Веке е първото село веднага след граничния пункт при Дуранкулак. Обстановката в него силно контрастира с тази в нашето гранично село, което е тихо и спокойно през цялата година. Вама Веке е по-скоро еквивалент на нашите южни курорти – шумни и цветни, с много туристи и бурен живот, има и музикален фестивал. Малко пó на север от него се намира курорнтния и пристанищен град Мангалия. В него може да се разгледат някои исторически забележителности, а през август се провежда културно-музикалният фестивал Калатис.

10. Старият Добрич

В центъра на град Добрич се намира етнографският комплекс „Старият Добрич“. В него са пресъздадени няколко възрожденски улички със занаятчийски дюкянчета, хан, ресторант, изградена е наново по скици, спомени и снимки часовниковата кула.

Може да видите как работят кожари и кожухари, златар, дърворезбар, как се правят бъчви, има ковач и обущар. Ако сте гладни, от фурната може да си купите варени гевреци и топли банички и милинки, а в съседство се продава прясна наливна боза.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..