Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

5-те най-интересни места за гмуркане по северното Черноморие

Търсене в блога

Независимо дали имате опит или сте напълно начинаещ, ако подводният свят ви влече, няма да спрете да търсите нови и интересни места, където да се потопите в него. Ние ви предлагаме пет от най-красивите места за интересна подводна разходка на север от град Варна.

  1. Потопеният самолет между курортите „Св. св. Константин и Елена“ и „Златни пясъци“.

През 2011 г. при уникална за България операция, с помощта на плаващ кран е потопен цял един самолет, при това доста голям. Това е самолетът на бившето правителство от времето на Тодор Живков, Ту-154. Той е спуснат на 22 метра дълбочина на около една морска миля (1852 м) от брега пред курортните комплекси. Идеята е с времето да се превърне в изкуствен риф и да бъде населен с различни морски организми като водорасли, риби, ракообразни и др., което ще го направи още по-интересен обект за подводно разглеждане.

  1. Потънал товарен кораб край село Кранево.

В близост до брега на селото преди години е потънал неидентифициран товарен кораб. Макар с времето той значително да се е разрушил, скелетът му се е запазил и все още може да се влиза в него, за да се разглеждат останките му. Намира се на дълбочина от 18 метра, където минават течения с различна температура, за това е обичайно тя бързо и рязко да се променя с около 10 градуса.

  1. Подводни пещери край курорта „Русалка“.

Целият бряг от град Каварна на изток и на север от нос Калиакра е изграден от високи, почти отвесни варовикови скали. Те са подложени на непрекъсната абразия от морските вълни и с годините в тях под и над водата са се образували множество пещери. Някои от тях са достъпни от сушата, други само от водата, а има и такива с два входа – под водата и над нея. Не прави изключение и брега край курортното селище „Русалка“, където може да се гмурнете и да разгледате няколко пещери.

  1. Подводните пещерни жилища край Яйлата.

Яйлата е архитектурен резерват, в който са запазени над 100 древни пещерни жилища, гробници и светилища. Повечето от тях са използвали естествено образувани пещери, които само са били дооформени. С времето част от тях е останала под водата и в наши дни водолазите – любители или археолози – може да се гмурнат и да ги разглеждат и изучават. Ако търсите подводно докосване до древността – изберете гмуркане при резерват Яйлата.

  1. Пещерите и скалите край село Камен бряг и село Тюленово.

Според водолази, това е най-красивото място за гмуркане по нашето крайбрежие. Подводните скали създават причудливи и интересни форми и подводни рифове, а в брега има множество пещери, в които може да се влезе. Легендите за някои от тях разказват, че са използвани от пирати, защото имат достъп и откъм сушата, и откъм морето.

Най-известната може би е Тюленовата пещера, дълга 107 метра. Тя е на един етаж, има разклонения и е проходна, освен това се явява най-дългата подводна пещера по българското крайбрежие. В миналото е била дом на тюлените-монаси, живели по тези брегове и в нея са намерени останките от, вероятно, последния тюлен преди бозайниците да изчезнат от района.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..