Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

От Варна до Констанца – ІІ част

Търсене в блога

Продължете към нос Калиакра, защото дори и да сте били там, това е едно от местата, на които ви се иска да се връщате пак и пак… Запалете свещичка в параклиса, прочетете легендата за 40-те девойки, завързали косите си заедно и скочили от високите скали, докато бягат от турците и погледайте полета на чайките над морето. Ако сте закъснели с времето, може да се полюбувате на огнения залез на слънцето над водата.  След това може да се отбиете за едно бързо къпане в морето в един от най-красивите заливи по нашето Черноморие – Болата, който вече официално е включен в клуба на най-красивите заливи в света.

Следват курорта Русалка и местността Яйлата, известна с природните и историческите си забележителности. Срещу скромна такса за вход може да разгледате древните пещерни жилища и монашески килии, издялани направо в отвесната скала над морето.

Малко по-нататък е село Камен бряг и местността „Огънчето“ – станала традиционно място за посрещане на „Джулая“. Като подминете село  Тюленово, накрая ще се озовете пред червено-белия фар на Шабла – най-старият у нас. Гледките там винаги са уникални. В зависимост от това, как сте се справили с времето, може да успеете същия ден да разгледате Шабленското, а след него и Дуранкулашкото езеро, които са резервати. Малко след Дуранкулак е най-северният къмпинг на българска територия – „Космос“, след който достигате граничния пункт с Румъния. Там някъде е и последната бензиностанция от наша страна. Ако сте решили да нощувате в България – тук е последното място, където може да опънете палатката си или наемете оборудвано бунгало, а вечерта може да посетите ресторанта до плажа.

Минаването на граничния пункт обикновено става бързо и безпроблемно, понеже той не е особено натоварен, освен в празнични дни, когато трафикът е увеличен и в двете посоки. И след това се озовавате в първото румънско село – Вама Веке. Контрастът с нашите крайгранични села е огромен – те са празни, тихи, спокойни, а тук кипи живот. Курортчето прилича много на нашите най-южни курортни села – Китен, Синеморец – тълпи туристи по бански, магазинчета, кръчми, семейни хотели и стаи под наем, а плажът се вижда съвсем близо до пътя.

Продължавате нататък по пътя, подминавайки село 2 май и веднага след него виждате голямата корабостроителница на Daewoo, която се намира точно до пътя. И докато осъзнавате, че не отивате в някое забутано място, достигате град Мангалия. Основан в древността – през VІ век пр.н.е., като гръцката колония Калатис. Останки от това и по-късни времена има на няколко места в града, а може да посетите и историческия музей. В Мангалия има и съвсем не малък плаж, който през сезона е много посещаван.

Оттам продължавате още малко на север, подминавайки няколко курорта, кръстени на римски богове – Сатурн, Венера, Юпитер, Нептун, за да минете накрая и край Олимп. Следват още няколко села и накрая влизате в Констанца (Кюстенджа). Градът е подобен на Варна по големина и значение, с около 300 000 души население. За неговата история и забележителности ще посветим отделна статия, сега само ще ви кажем, че си заслужава ходенето до там.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..