Ако сте в Балчик не пропускайте да опитате паламудът по балчишки, местния таратор " Балчишки бриз", а за любителите на сладките неща препоръчваме торта Балчик!
Тайната на Балчишкия бриз се крие в следните няколко важни стъпки, които се спазват стриктно при приготвянето му:
1. Качественото пасиране на зеленчуците (краставици, чесън и пресен копър)
2. Задължително към кофичката кисело мляко се добавят 400 грама газирана вода
3. И накрая малката тайна на Балчишкия бриз - 30 грама мастика и щипка сол
4. Добре разбъркания коктейл непременно се сервира в халба.
Паламудът по балчишки е невероятно кулинарно изкушение, което не бива да пропускате!
Тайната на Балчишкия паламуд се крие в предварителното овкусяване и овиване във фолио. По този начин деликатесната риба се пече и задушава едновременно.
Торта Балчик прилича много на торта с целувки - истинско бяло изкушение, като самият град Балчик. Най-напред кристалната захар (1 чаена чаша) се разбива с 6 белтъка - по същия начин, по който приготвяме целувки. Към нея се прибавят жълтъците и 8 с.л. брашно, като сместа се разбива докато се получи добра консистенция. След това се разделя на четири равни части. Изпичат се 4 блата в тавичка с диаметър 22-25 см, а през тове време приготвяме крема - 2 броя белтъци се разбиват с 250 г. масло, към които прибавяме и 1 ч.ч. пудра захар. Към тях прибавяме на капки (за да не се получи пресичане на крема) предварително разбъркани 3 с.л. какао в 2 с.л. прясно мялко. Блатовете се нареждат един върху друг, като всеки се намазва с вече готовия крем. Накрая цялата торта се намазва с крем и се украсява с целувки, плодове или шоколадови пръчици.
Напишете коментар
Рейтинг: Лош Добър
Въведете кода за сигурност от картинката: