Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Нос Чиракман и местността Бизонe

Търсене в блога
от Experience.bg | Публикувано в Исторически забележителности, Туристически информационен център |
1 коментара. | 11785 прегледа на този пост

Местността Бизоне - разходка до античността

В източното подножие на нос Чиракман можете да видите фрагменти от крепостната стена на античния град Бизоне. Крепостта се простира на дължина 250 метра и датира от III-IV век след Христа като част от укрепителната система на град Бизоне. Нейната архитектура сочи, че античният град е бил един от най-сериозно укрепените градове по западния бряг на Черно море през късно-античната епоха.

Древните заселници на Бизоне

Първите заселници на местността Бизоне са траките, които през VII-VI в. пр. н.е. създават свое селище по тези земи.

През V в. пр. Хр. в района на старото тракийско селище се заселват гръцки колоности, които основават колонията Бизоне около платото на нос Чиракман. От тогава град Бизоне играе важна посредническа роля в търговията между селищата в региона и търговците от Средиземно море. Въпреки скалистите брегове, които правят градът не много удобен за пристан, Бизоне се превръща във важен търговски център в Добруджанското крайбрежие, тъй като местните хора са произвеждали и търгували с висококачествено пшенично зърно.

През III-II в. пр. Хр. тук се заселват скитите – номадски племена от Средна Азия. През тези години градът продължава да играе важна посредническа роля в търговията между местните селища и търговците от о-в Родос, Хераклея и Синопе, Египет и други.

Земетресението и нос Чиракман

За съжаление обаче голямото земетресение през втората половина на I век пр. н. е. унищожава античния град Бизоне, който бива погълнат от морето. Предната част на нос Чиракман се откъсва и заедно с нея жертви на природното бедствия стават богатите жители на града.

Бизоне по времето на римляните

По римско време градът е възстановен, пристанището бързо оживява, а Бизоне процъфтява.  През VII век Бизоне бива разрушен от славяните и прабългарите, които създават на негово място селището Карвуна.

Наследството на богатите тракийски аристократи

Един впечатляващ факт за историята на нос Чиракман е, че там са намерени над 70 различни вида монети, а на съседното възвишение е открито голямо златно съкровище, изработено в град Бизоне в края на IV в. пр. Хр.  Открити са златен венец и златен съд, върху който е имало изображение на колесници с по три коня и златна статуетка с лъв. Всичко това доказва, че Бизоне и Чиракман са населявани от богати тракийски аристократи, които са оставили част от своите внушителни накити в целия район на Каварна. Една от най-интересните находки, открити на Чиракман, е изработена от кост и представлява орел, който е сграбчил в ноктите си красив лебед.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..