Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

3 рецепти за вкусен лефер

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Туристически информационен център, Lifestyle, Морска кухня |
1 коментара. | 41473 прегледа на този пост

Ако обичате риба със силен, отчетлив вкус и крехко, нежно месо, значи леферът е точно за вас! Той се смята за една от най-вкусните риби, които живеят в Черно море. За съжаление е и една от най-скъпите, за това повечето хора рядко си позволяват да си хапнат от нея. Ако сте решили да се поглезите с лефер и не се доверявате на ресторантите, трябва внимателно да подберете рецепта, по която да го приготвите, за да се насладите максимално на уникалния му вкус.

Леферът живее на пасажи и е хищен, храни се с други по-малки риби. Освен това мигрира за размножаване. Край нашите брегове е разрешен за улов през октомври-ноември, когато размножителният сезон вече е приключил. Пасажите се движат от север на юг и накрая преминават през Босфора в Мраморно море. Смята се, че това е и една от причините край северното ни крайбрежие да се срещат по-дребни екземпляри от 200-300 до към 500 гр., наречени чернокоп, а докато излязат от български води, рибите вече са наедряли и са стигнали почти килограм. При добър късмет може да хванете лефери и по няколко килограма, които рибарите наричат гофани.

Леферът е една от най-мазните ни риби и за това е най-вкусен печен – на скара, фурна или класически – на керемида. Може да се пържат само най-дребните чернокопи, които още не са натрупали толкова мазнини, иначе става прекалено накъртващо и неприятно. Много специалисти и гурмани смятат, че вкусът на риба не трябва да се променя с лимон, за да се усети най-автентично, но специално при лефера киселостта на лимона само помага да се подчертае вкуса, намалявайки усещането за мазнина.

Ето и нашите три класически и доказани във времето рецепти за лефер.

Лефер на скара                                                                  

Вземате лефер, какъвто сте намерили на пазара или хванали сами.  По-едри риби – по-добре. Не махайте главата, с нея той е по-вкусен. След като го почистите от вътрешностите, ако е достатъчно голям, може да направите леки прорези по кожата. Поливате го с прясно изцеден лимонов сок или бяло вино, наръсвате го със сол, черен пипер, малко розмарин, след това го намазвате с мазнина – най-добре зехтин, и го мятате на предварително намазнената скара. Печете го докато хване загар, преди да го обърнете. Ако често го обръщате от страна на страна, рискувате да го изсушите. Сервирате със студено бяло вино и прясна салата.

Лефер в кесия на фурна

Рецептата е останала от времето на плод-зеленчукарските пликове, използвани през социализма, които бяха направени от дебела кафява хартия. Сега може да се замести с хартия за печене. Изчистената риба се маже отвън и отвътре с масло, наръсва се с подправки (сол, мащерка, розмарин, черен пипер), върху нея се нареждат тънки резени лимон и след това се увива добре в плика, слага се в тава и се пече във фурна.

Лефер на керемида

Това е може би най-вкусната и класическа рецепта, подходяща за полеви условия. Затопляте две турски керемиди на огъня, изчиствате рибата и я намазвате я добре със зехтин или друга мазнина. Отгоре я поръсвате с любимите или наличните подправки и сол, слагате резени лимон в корема и увивате в орехови листа, за да не залепва за керемидите. Слагате рибата в едната керемида, захлупвате я в другата и я заравяте в жарта. След това си облизвате пръстите!

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..