Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Загадката на Побитите камъни

Търсене в блога

Загадката на Побитите камъни

Побитите камъни са уникален геоложки феномен, който е обявен за национална природна забележителност, но заради това, че нищо подобно не се среща където и да било на сушата по света, се водят преговори за включване и в списъка на ЮНЕСКО. Може да се каже, че Побитите камъни са открити за света още през 1829 година, когато за първи път са описани, а 109 години по-късно се превръщат официално в национална забележителност. Те представляват гора от каменни стълбове, някои кухи, а други плътни. Имат различна височина и диаметър, които при някои достигат и над 10 метра. Те са разпръснати в район, дълъг повече от 8 км и широк 3-4 км, като се очертават 7 по-големи места на разкриване.

Най-голямата и ефектна група е т.нар. „Дикилиташ“, която се намира на 18 км западно от град Варна. Освен над земята, такива скални стълбове са открити и в дълбочина на няколко нива, като това може добре да се види във вертикалните разкрития на „Кариерата“. На повърхността колоните са били подложени на много векове въздействие на природата – дъжд, вятър, земетресения… Така някои от тях са се превърнали в естествени скулптори и са оприличени на „Трон“, „Камила“, „Стражи“ и др. Някои от стълбовете стоят изправени, други са легнали, а трети - счупени.

Освен Дикилиташката група, друга много интересна е Страшимировската, близо до село Страшимирово. Там формите са доста различни и повечето скални колони приличат на долепени в основата си пресечени конуси. Други две групи са разкрити при селата Слънчево и Баново. При „Кариерата“ и „Канарата“ пък може да се наблюдават 4 нива на скалните образувания с обща височина над 25 м.

Относно произхода на този скален феномен учените все още нямат единодушно мнение. Най.общо се гравитира около 2 хипотези – за биологичен и за неорганичен произход. Макар да няма ясни доказателства за биогенния генезис, някои считат, че каменните стълбове са се образували в резултат на коралова или водораслова дейност, или че представляват вкаменена гора. Някои от привържениците на теорията за неорганичен произход пък допускат, че образуването на Побитите камъни е в резултат на механична дейност – ерозия, абразия, изветряне. Други пък предполагат, че те са се формирали подобно на сталагмитите и сталактитите в карстовите пещери

Последната и най-вероятна хипотеза счита, че скалните образувания представляват „мехурчести рифове“. Подобни скални форми са открити на дъното на Балтийско море до бреговете на Дания. Най-просто обяснено, геоложкият скален феномен се образува на местата, където газ метан започне да си пробива път от подземните си находища към земната повърхност. По този „път“ започва окисление, в резултат на което се образува калциев карбонат, който „циментира“ скалните частици около канала, по който метанът достига повърхността. С времето тези циментирани скали започват да формират колони, които растат на височина и на ширина.

Ако сте любител на геологията, историята на земята или просто на необяснимите природни феномени, непременно трябва да отделите един ден и да разгледате целия комплекс, със всичките му различни и уникални формирования. Отбийте се от магистралата или минете по стария път от Варна за София и се озовете в чудния свят на Побитите камъни.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..