Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Яйлата - богатството на Северното Черноморие

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Исторически забележителности, Природни забележителности, Културно наследство, Lifestyle, Изкуство |
Все още няма коментари. | 5665 прегледа на този пост

Националният археологически резерват "Яйлата" се намира на 2 км от Камен бряг в южна посока и на 18 км от Каварна в североизточна. Яйлата, по своята същност, е висока приморска тераса, част от обширна степ, тръгваща от Азия. Яйлата е обявена за за археологически резерват през 1989 г. Яйлата в превод от тюркски означава „високо пасище“ и се разпростира на площ от  300 декара, отделена от морето с 50-60 метрови скални масиви. Има много паметници на територията на археологическия комплекс, принадлежащи към различни исторически епохи- от VI-то хилядолетие преди Христа до средата на XI век.

В резерват Яйлата , посетителите могат да се полюбуват на една древна и забележителна пещара-град със 101 жилища, наричани „стаи“, които са били обитаванани от местните жители по тези земи още през V в. пр. н.е. Също така, в скалите са издълбани 3 фамилни гробници, познати още като „Трите некропола“. Интерсен факт е, че първият некропол е разположен с лице към изгряващото слънце - на изток.

Ранно-византийска крепост в резерват Яйлата

Друга забележителност е т. нар. ранно-византийска крепост, построена в края на V в. До наши дни са запазени една кула-порта, 3 стълби и 4 кули от византийския период. От тази епоха са останали, също така, и древно светилище, жертвени камъни, винарни и четири вкопани в земята гробници. Крепостта в археологически резерват „Яйлата“ е я е е построена по времето на император Анастасий и реставрирана  със средства от ОП „Регионално развитие". Благодарение на реставрацията, туристите могат да разгледат частично реновираните каменни стени, и да се разхождат по укрепени каменни пътеки. Поставените метални парапети допълват тази приказна картина.

Около крепостта са намерени много и различни древни предмети и артефакти, изработени от мед, бронз, кост и глина. Намерените монети свидетелстват за това, че тази епоха е била време на подем и развитие за земите около Калиакра и Каварна, а и за цялото Северно Черноморие. Селището, заедно с крепостта в Яйлата, са били тотално разрушени в края на VI в., но възстановени едва след няколко века.

През Средновековието, пещерите са били използвани за манастири и светилища. Свидетелство за това твърдение, са намерените прабългарските надписи върху стените, кръстове и каменни икони.

Красивият залив на Калиакра в близост до Яйлата

Не по-малко интересен и прочут е заливът край нос Калиакра, който се намира съвсем близо до Яйлата. Огромната му дъга е единствената защита за корабите срещу северните и източните ветрове от древни времена, и е естествен пристан за товарене и разтоварване на кораби. Мястото, също така, е много красиво и атрактивно за туристите, защото не всеки ден могат да видят такива истински и неподправени пейзажи, създадени от майката природа. По дъното около заливчето могат да се открият различни останки от антични и средновековни кораби, части от оловни и железни котви, както и разнообразие от керамични изделия, потънали в морето преди много години! Има различни истории и легенди, разказващи за рибари, намирали в своите риболовни мрежи различни древни предмети от отдавна потънали кораби!

Скалната църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Яйлата

В археологическия резерват, туристите задължително посещават скалната църква „Св. Св. Константин и Елена“. Старинният монумент е разположен в една от 101 пещери-жилища. В църквата се намират 3 помещения, които в миналото са били използани за религиозна дейност. Подобно на ранно-византийската крепост, скалната църква „Св. Св. Константин и Елена“ също е реставрирана, за да се запази автентичният й вид и да напомня на жителите и туристите за отминалите времена и богатия духовен живот в местата по Северното Черноморие.

Древните гробници в резерват Яйлата

Скалните гробници в резерват „Яйлата“ наброяват 120, разделени в 3 гробищни области. Характерно за тях е, че са издълбани в стръмното скалисто плато или в отвесните морски скали. Всяка една гробница има по няколко преддверия, водещи към погребалните камери.

Първата гробищна област е разположена в Добруджанското плато, на около 700 м. северно от ранновизантийската крепост. разположен по билото на стръмни скали, на 50-60 см. надморска височина. Открите гробници в Яйлата са малки, с предверия, с или без стъпала, а погребалните камери са сравнително големи. Затова се предполага, че в тези гробници са били погребвани предимно за деца.

Изследваните, от археолозите, гробници във втората гробищна област, са 14 на брой. За разлика от първата гробищна площ, тук гробниците са по-големи и добре направени. Характерно за тях е , че са били по-прецизно издялани  в скалите.

Третата гробищна област е била за погребения на старейшини. Може да се каже, че с малки изключения, всички гробници са били вече ограбени в древността или в по-късен етап от историята. Установено е, че имало скъпоценни стоки, като: керамични чаши, тенджери, лампи, бронзови и железни куки, стъклени мъниста, монети и т.н.

Яйлата - Via Pontica и Via Aristhotelis

На територията на България може да се наблюдават почти 70% от птиците, живеещи в Европа, а през Яйлата преминават едни от най-важните трансконтинентални миграционни пътища на птиците, а именно: Via Pontica и Via Aristhotelis. За любителите на орнитоложкия туризъм се създават отлични условия за изучаване, тъй като едно от местата, на които може да бъдат наблюдавани птиците в полет, е именно Яйлата. Via Pontica е вторият миграционен маршрут в Европа. След Гибралтар, повечето от птиците в Европа и Азия преминават през този миграционен маршрут. Via Pontica води през черноморското крайбрежие.

 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..