Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Винен туризъм в България

Търсене в блога

В България винения туризъм (още енотуризъм) се появява през 90-те години на XX век. Сам по себе си, този вид туризъм включва дегустация, консумация или закупуване на вино от самия източник или в близост до него. Предимство на винения туризъм е, че той може да се практикува целогодишно.

Чрез осъществяването на винени турове, любителят се запознава с вкусовите качества на виното, информира се за неговото съдържание, за начина на отглеждане на лозя, за начина и условията на производство и съхранение на виното.

Виненият туризъм може да се класифицира към групата на селския и аграрния туризъм, а също така и на хоби туризма.

​Виненият туризъм е вид алтернативен туризъм, при който за основна цел на пътуването се счита дегустирането и консумацията на вината, които регионът предлага. В допълнение разбира се, туристите могат да се насладят и на други блага, намиращи се в близост. Практикуването на винен туризъм може да се комбинира с други форми на туризъм, които включват наблюдение на културно-исторически обекти, разходки сред природата или дегустация на апетитни местни ястия. Този вид туризъм спомага също и за опознаване на региона и бита на населението. Туристите се запознават с традициите, празниците и обичаите на региона, участват в различни мероприятия (напр. гроздобер), фестивали и празници.

Според статистически данни, в момента в България съществуват 174 винарски изби, част от които предлагат условия за практикуване на винен туризъм.

България се разделя на 5 винаро-лозарски региона:

1. Дунавска равнина –Северен регион – Разпространени са сортовете Гъмза,Мускат Отонел, Каберне Совиньон, Мерло, Алиготе, Шардоне, Памид и други. Тук се произвеждат качествени бели сухи вина, естествено пенливи вина и качествени червени вина, които се характеризират със свеж вкус и плодов аромат.

2. Черноморски - Източен регион -Отглеждат се сортовете Мускат Отонел, Димят, Шардоне, Юни блан, Траминер, Совиньон блан, които тук дават отлично по качества грозде. В този район се произвеждат едни от най-добрите у нас сухи и полусухи вина, които съчетават приятен плодов аромат, плътен вкус и свежест в края.

3. Долината на Струма- Югозападен регион – По долината на река Струма се отглеждат местният сорт Широка мелнишка лоза, Каберне Совиньон и Мерло. Получените вина са с топъл аромат и пълнота във вкуса. Особен интерес представляват вината от сорт Широка мелнишка лоза, които при стареене придобиват екзотични и много приятни нюанси във вкуса.

4. Розова долина-Подбалкански регион – По южните склонове на Стара планина и в долината между нея и Средна гора се отглеждат основно разпространеният сорт Червен мискет, Ризлинг, Ркацители, Каберне Совиньон и Мерло. Тук се произвеждат главно бели сухи и полусухи вина, по-малко червени и ароматизирани вина. Вината са с характерен приятен плодов аромат, свеж и хармоничен вкус.

 5. Тракийска низина- Южен регион – В този район са концентрирани повечето от червените сортове грозде. Отглеждат се Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон, Червен мискет, Памид и други. Климатичните условия на района благоприятства получаването на разкошни богати, плътни, запомнящи се червени качествени вина от сортовете Каберне Совиньон и Мавруд.

Както става ясно, всеки един от тези региони има различна специфика по отношение на производството на вино, т.е. всеки продукт сам по себе си е уникален и атрактивен по своему, което придава на бранша особен чар.

Енотуризмът в България е претърпял и продължава да търпи много изменения в положителна насока. Този вид услуга става все по- популярен по нашите земи. И защо не? Притежаваме достатъчно ресурси, с които да задоволим голяма част от туристите- любители на винени преживявания. Притежаваме богата история, красива девствена природа и майстори, които превръщат гроздовия сок в божествена винена наслада.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..