Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Гробницата до село Свещари

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Исторически забележителности, Културно наследство, Туристически информационен център |
Все още няма коментари. | 16194 прегледа на този пост

Гробницата до село Свещари

До преди 10-15 години Свещари беше почти неизвестно село за повечето хора. Прочу се изведнъж, когато през 2000 година, край него беше отворен за посещение археологическият резерват „Сборяново“.  Най-забележителното в него е трако-елинската гробница, открита 18 години по-рано, за която се вярва, че е приютявала останките на владетеля на гетите Дромихед. За жалост, тя е разграбена още преди векове, но до наши дни се е запазила уникалната вътрешна и външна архитектура, която включва украса и скулптори. Това само по себе си е значимо откритие, защото преди това се е считало, че траките не са познавали скулптурата. Комплексът е включен в списъка на ЮНЕСКО, при това с единодушно гласуване, поставен е и в Стоте национални туристически обекта.

В комплекса са открити множество могили, като най-интересните три от тях са отворени за посещения на туристи. В царската гробница мерките за консервация на находката са първите по рода си у нас. Минава се през две врати, които никога не са отворени едновременно, което предпазва външният въздух да проникне директно в гробницата. Въпреки тези мерки, цветовете на барелефите са избледнели през последните десетина години.

Царската гробница се състои от коридор и три камери, като в страничната са намерени останките на пет коня. Именно заради тях се е родило предположението, че тук е погребан владетел, защото жертвоприношението е достойно за такъв. В основната камера са открити и смъртни дарове, както и човешки костни останки. Тук е най-забележителната част на гробницата, която поразява с чудесната запазеност на детайлите в нея.

Освен двете погребални каменни легла (за владетеля и за съпругата му), тук правят впечатление 10-те уникални барелефни скулптури на женски фигури, „подпиращи“ каменен корниз под тавана на гробницата. Те хем изглеждат еднакво, хем отблизо се вижда, че лицето на всяка е различно от останалите. Облечени са с къси плисирани туники, пристегнати с колани под гърдите, а полите на дрехите са извити нагоре като листа на цвете. Дрехите и косите им са били боядисани в различни пъстри цветове, като до днес са се запазили предимно кафявите краски.

Над корниза на стената срещу вратата на гробната камера има и запазена рисунка, която представя извършването на ритуал за обожествяване на владетеля. На нея се вижда той, яхнал кон, двамата му оръженосци, богиня, която му подава венец от злато, а зад нея още 4 жени, носещи дарове в ръце. Рисунките, скулптурите, украсата и разположението дават ценни сведения за културата и архитектурата на траките от ІІІ век пр.н.е, макар че личи и силното елинистично влияние от онова време. А това, че някои части са недовършени и само очертани с черно говори, че владетелят е умрял внезапно, преди гробницата да е била довършена.

В района освен още много могили, са открити и останки от тракийски градове от същото време, когато е бил разцветът на тракийската култура. Вероятно един от тях е изпълнявал функция на столица, в която е живеел владетелят, погребан в тази гробница. Ако се интересувате от историята, това място със сигурност ще събуди интереса ви. Отделете си няколко часа и се отбийте от пътя, за да посетите комплекса до село Свещари.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..