Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Суровата северна красота на Дуранкулак

Търсене в блога

Село Дуранкулак е най-северното населено място по българското крайбрежие. Между него и границата с Румъния се намират само бунгалата на къмпинг Космос. Ако направим паралел между най-северната и най-южната точка по нашето Черноморие, разликата е огромна. На юг цари оживление, кипи живот, гъмжи от туристи, пълни заведения и табели за стаи под наем. Същата е картината и на едва 5-6 км северно от Дуранкулак, в най-южното румънско селище Вама Веке. Дуранкулак обаче е спокоен. Там вместо колела под наем има трактори, улиците са празни, а край пътя растат високи треви. Селото е подходящо за почивката на всеки, който търси пълна отмора в тишината и спокойствието на селската идилия.

В село Дуранкулак няма хотели и не се предлагат много стаи за гости, така че няма опасност мястото да се пренасели с туристи. Най-голям капацитет има къмпинг Космос, който освен, че предлага място за къмпингуване на каравани и палатки, разполага и с 30 обновени бунгала с по три легла, баня с тоалетна и веранда. Съвсем близо до къмпинга се намира плажът, а на него има ресторант, където може да се хранят почиващите. Нос Карталбурун разделя плажа на северен (по-къс) и южен, който достига чак до нос Крапец. Степната растителност, ветровитият климат и северното местоположение придават на цялата местност уникална дива красота.

В непосредствена близост до къмпинга се намира и езерото Дуранкулашко блато – защитена природна местност, в която се разполага археологическия резерват „Дуранкулак“ с уникален палеоисторически музей на открито. Голямо е значението на тази влажна зона, която се намира на един от основните миграционни пътища на птиците в Европа – Виа Понтика. Интерес за орнитолозите представлява червеногушата гъска, която зимува в Дуранкулашкото и Шабленското езеро и е застрашена в световен мащаб. Само през последните около 15 години е популацията ú е намаляла от почти 90 000 екземпляра до около 30 000, повечето от които зимуват именно тук. Освен това, с международно значение е също, че тук гнездят черночелата сврачка, малкият воден бик и морският дъджосвирец. Още много други видове с национално значение също се отбиват в езерата в района да зимуват или да се размножават. Във водите на езерото пък живеят няколко ендемични и редки вида риби като езерната цаца, дивият шаран, езерното попче и други. Разрешава се обаче платен риболов на видове, които нямат значение за опазването на водната фауна.

Не стигат природните дадености на района, но той придобива и голямо историческо значение, след като по бреговете на езерото и на територията на Големия остров в него са открити важни археологически находки. Тук са открити най-древната каменна постройка в Европа, най-големият некропол в света (използван непрекъснато в продължение на над 1500 години) , най-старото обработено злато в света (на възраст над 7000 години). Разкрит и изучен е и единственият в Европа пещерен храм на трако-фригийската богиня-майка Кибела. Освен това има открити находки от различни епохи, като се почне от най-старите, датирани от над 12 000 години, които разкриват подробности от живота на местното население от дълбока древност до наши дни.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..