Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Фарът на нос Шабла

Търсене в блога

Фарът на нос Шабла – най-старият автентичен действащ фар на Балканския полуостров

Фарът на нос Шабла е най-старият фар на българското Черноморие и най-старият автентичен действащ фар на Балканите, с най-високата кула, която се издига на 32 метра височина. Официално фарът е открит през 1856 г., но строежът му е започнал през втората половина на ХVІІІ век. През 1786 г. австрийският офицер Ванцел фон Бронер описва висока фарова кула на пет мили северно от Камен бряг, наречена "Шабла фенер" или "Пясъчният фенер". Една интересна подробност: съвсем сигурно е, че в строежа на фар Шабла са участвали и български майстори, тъй като на северозападния ръб на основата на фара има изобразен лъв, изправен на задните си крака.

Архитектура на фара

Основата на Фара е квадратна, а кулата има 8 стени, ориентирани по посоките и полупосоките на света, така че да може да се ползва и като компас. Най-високата точка на Фара е гръмоотвода, който е оформен като полумесец със звезда, чийто горен лъч е позлатен.

Фарът на нос Шабла - копие на едно от Седемте чудеса на света

Фарът на нос Шабла е прочут не само с дългогодишната си история, а и с това, че той е умалено копие на прочутия Александрийски фар, който е едно от Седемте чудеса на света. Това е и единственото такова съоръжение, боядисано в два цвята - червено и бяло.

Шабленския фар оцелява и по време на голямото калиакренско земетресение през 1901 г. с магнитуд 7,2 по Рихтер, когато почти всичко в околността е разрушено, с изключение на Фара на нос Шабла.

Фарът на Шабла и неговото послание

Любопитен факт е, че в Шабленския фар е зазидано важно послание, което трябва да бъде отворено чак през 2056 година, когато се навършват 200 години от неговото построяване.

 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..