Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

И замириса на рибка!

Търсене в блога
от Experience.bg | Публикувано в Природни забележителности, За територията, Туристически информационен център, Lifestyle, Морска кухня |
Все още няма коментари. | 5923 прегледа на този пост

С наближаването на лятото на много хора, предпочитащи да почиват на море, им замирисва на риба. Повечето обаче не знаят, че доста от различните видове риба, които се предлагат по нашето крайбрежие по време на отпускарския период, не само, че са замразени, а не пресни, ами дори не са уловени в Черно море. Лятно време, когато морето достигне приятни за къпането на хората температури, рибата, която живее целогодишно в нашите води, се премества към дълбоките и по-студени води. Риболовът на най-много видове е разрешен през лятото и есента, а през пролетта много от мигриращите видове наближават брега, за да се размножават там. По това време те са абсолютно забранени за улов, което не винаги е пречка за бракониерите и те злоупотребяват с влюбените рибки. 

 

Всички знаем, че рибата е изключително полезна, освен това е вкусно разнообразие в менюто не само през лятната отпуска, а и през цялата година. Идеалният вариант е да се отбиете сутрин рано при рибарите, които се връщат от сутрешния риболов и да си изберете риба според вашия вкус и финанси директно от лодката. След това най-добрия начин за приготвяне е да седнете удобно под някоя сянка направо до брега и да накладете огън, върху който да сложите или тенекия, или скара. 

Има няколко основни начина за приготвяне на вкусна риба. Една от най-големите класики е рибената чорба. По нейния успех се съди за това колко е добър готвача. За да стане вкусна в рибената чорба непременно се слагат и едри, и дребни видове риба, освен това разнообразни морски дарове като миди, раци и скариди. Най-добре е да се съчетаят сладководни и морски продукти, но пак ще се получи и само с едните или другите. За да боядисате чорбата в червено, все едно сте сложили доматен сос, е достатъчно да пуснете в нея дори и само една барбуна. Каква е процедурата - слагате да се варят по 1-2 картофа и моркова, 1 глава лук, а накрая добавяте и рибата, сложена в съд с дупки или в рехав тънък плат, така че лесно да я извадите, когато е готова и да я обезкостите.

Друга  класическа рецепта, по която може да приготвите рибата е плакия. Тя се прави от различни видове риба – по ваш избор, стига да не са дънни. Напълва се със счукани орехи, а отгоре се нареждат кръгли резени лимон. Наоколо може да се разпръснат задушен лук, домати, дафинов лист и маслини, налива се и вино. Преди да се метне във фурната, цялата тава се завива с алуминиево фолио.

Ако все пак се спрете на класическата скумрия, макар и да не е от Черно море, може да я приготвите по най-различни рецепти, но помнете, че простото винаги е най-добро.  Просто я напръскайте с лимон, напълнете я с намачкани листа от орех, прясно откъснати и измити и я сложете на скарата. А ако сте послушали съвета да я приготвяте на брега на морето, я измийте направо с вода от него и след това няма да има нужда да добавяте друга сол.Това се отнася и за която и да е друга прясна рибка. 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..