Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Пясъците на Камчия

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Природни забележителности, Туристически информационен център |
Все още няма коментари. | 6296 прегледа на този пост

Пясъците на Камчия

Река Камчия е най-голямата българска река, вливаща се директно  в Черно море. Тя има много притоци, а по течението им са изградени язовири, най-големият от които е язовир Цонево. В долното течение на реката се намират т. нар. „лонгозни гори“, които се характеризират с високи вековни широколистни дървета и гъсти вечнозелени лиани. Те са изключително рядка природна забележителност в световен мащаб, поради което всички такива гори у нас са защитени, като са включени в природни паркове и резервати. Такъв резерват се намира и в местността Камчийски пясъци по най-долното течение на р. Камчия.

Резерват Камчия, наричан още Камчийска пахена, е част от световната мрежа биосферни резервати, което само доказва важното му значение за опазване на най-характерните екосистеми по света. Площта му заема около 840 хектара заливни гори. Освен за запазване на уникалната лонгозна гора, той играе важна роля и за опазването и размножаването на много видове птици и бозайници, застрашени в различна степен не само на наша територия, а и в европейски мащаб.

Тъй като е разположен по трасето на Виа Понтика - един от най-важните маршрути за миграция на птиците, прелитащи между Африка и Европа, тук може да се срещнат около 2/3 от всички птици, описани в България. Някои са само преминаващи, други спират за по-дълги почивки по време на миграциите, а трети зимуват, гнездят и се размножават там. Интерес за орнитолозите и любителите на птиците представляват черният щъркел, осоядът, соколът орко, както и 7 от 9-те вида кълвачи, които се срещат в Европа.

Бозайниците са представени с типичните горски обитатели – елени, сърни, лисици, диви прасета, диви котки, но се срещат и много видове дребни животни, някои от които също са със защитен статут. Един от най-ценните (не само за България, а и за Европа) видове, срещащи се в резервата, е видрата.

Тъй като в територията на резервата попадат и водите на река Камчия, към фауната на резервата се отнасят и рибите. Тук са открити повечето от сладководните риби, срещащи се у нас – около 30 вида, а освен тях има и 8 вида, които мигрират от Черно море. Някои от тях попадат в Червената книга на България.

Уникалната лонгозна гора, която се намира в резерват Камчия, е най-голямата у нас и една от най-северните в Европа. В нея се срещат около 40 вида различни широколистни дървета като летен дъб, полски бряст, ясен, мъждрян, върба, елша и други. Има и много видове храсти и тревисти растения, както и така характерните за този тип гори лиани – бръшлян, дива лоза, повет (див клематис), скрипка. Покрай реката и в участъците, които редовно се заливат при пълноводие, са разпространени и много водолюбиви видове, като блатния ирис и блатното кокиче, което е световно известно с лекарството нивалин, приготвяно от него. В реката пък се срещат различни водни растения, като особено красиви са водните лилии, естествено разпространени тук.

При устието, където река Камчия се влива в Черно море, се намира един от най-големите и все още девствени плажове у нас – Камчийски пясъци. Вътрешната му част е заета от псамофитна (пясъчна)растителност.

Резерватът може да се посещава от туристи, но те трябва да спазват строгите правила и да не извършват никакви дейности, освен разрешените, както и да се придвижват само по маркираните пътеки.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..