Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Старите чешми на Каварна

Търсене в блога

Дванайсетте изворни чешми по долината на морето

Дванайсетте изворни чешми, разположени по дължината на долината към морето, също пазят ценна информация за дългогодишната история на региона. За съжаление повечето от тях са разрушени, но 6 от чешмите са реставрирани и могат да бъдат посетени. Най-старата от реставрираните 6 чешми е градската чешма на Каварна, която датира от  XV в., а най-популярната е Сребърна чешма или Гюмюш чешма. 

Римският мост

Посещавайки Старите чешми на Каварна, можете да минете и по стария каменен мост от Римско време, който в продължение на няколко века е бил използван като връзка между каварненските мелници и пристанището.

Поверията за Сребърната чешма

Според поверията, греховете на всеки, който пие от водата на Сребърната чешма, ще бъдат опростени. В миналото върху чешмата е имало надпис: “Пий от тази чешма, измий лицето си, с което ще измиеш греховете си”. И до днес много от местните хора вярват в пречистващата сила на Сребърната чешма. Друг любопитен факт за Гюмюш чешма е, че водата на чешмата в миналото се е изнасяла в Царигард и от нея се е произвеждала една от най-вкусните и качествени мастики – Каварненската мастика.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..