Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Туристически маршрут – „Нос Калиакра – Нос Чиракман – Природен парк Яйлата“

Търсене в блога
от Experience.bg | Публикувано в Туристически информационен център |
1 коментара. | 6358 прегледа на този пост

Нос Калиакра

Маршрутът включва посещение на Нос Калиакта, Нос Чиракман и Природен Парк Яйлата. Туристическата обиколка е с обща продължителност  окло един ден. Тръгване от Каварна с обяд в ресторант „Мидена Ферма“ – Дълбока.

Нос Калиакра е красив къс родна земя, на 12 км източно от град Каварна, на 30 км южно от Шабла и на 60 км североизточно от Варна. Това дълго 2 км полуостровче което можем да забележим доста отдалеч при ясно време, е бил и сега е добър ориентир за крайбрежното корабоплаване.

Нос Калиакра с високите си седемдесет метрови брегове като огромен вълнолом  прегражда пътя на яростно връхлитащите морски вълни, родени от северния вятър. Укротява ги и превръща обширния залив на Каварна в спокоен пристан. Намиращ се в сеизмична зона полуостровът е подложен на постоянно отмиване и разрушаване от морските вълни. Калиакра се изменя макар и бавно. Но въпреки тези промени Калиакра и някога, и сега излъчва сурова красота!

Калиакра в превод от гръцки означава „красивия нос”. Преди гърците тази красота великолепно са оценили тиризите – тракийско племе. Тези най-древни обитатели на нашата земя само с една отвесна стена са можели да защитят обширна територия. Тъй като всички брегове са отвесни. Величествено издигнати на 70 метра над морето.

През 1444 година до нос Калиакра спрели рицарските войски на Владислав Варненчик в похода си срещу османската империя. На 31 юли 1791 година тук се разразява най-голямата битка в Черно море. Край западния бряг, руската ескадра, водена от адмирал Ушаков, разбива турската армада. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 година.

Нос Чиракман

Внушителният нос Чиракман е един от символите на Каварна. Той се намира на 3 км. южно от Каварна, като красив завършек на една китна долина, през която се спуска пътят от града до пристанището и морето. Точно тук, върху равното и почти недостъпно Чиракманско плато в продължение на хилядолетия е кипял интензивен живот. През елинистическия период тук се е оформила мощна трако - гръцка колония с името Бизоне, която е поддържала интензивни контакти с останалите колонии по Черноморското крайбрежие. През I в. преди новата ера, мощно земетресение разцепва носа и голяма част от него потъва в морето. Този факт от древността и до днес предизвиква интереса на туристите. През IV в. е изградена мощната крепостна стена, защитавала града от многобройните варварски нападения. Тази стена е реставрирана и представлява интерес за посещение от туристи. От същото време датира и базиликата, разкрита в резултат на активни археологически проучвания. Средновековният град възниква върху останките на голямата ранновизантийска крепост след успешното въстание на Асеневци и се превръща в голям занаятчийски център. Окончателното завладяване на добруджанските земи от турците (края на XIV в.) е свързано с пълното разрушаване на Чиракман и жителите му били преселени на територията на днешния град.

Природен парк Яйлата

Националният археологически резерват Яйлата е уникално място, което съчетава археологически останки с природни дадености. Намираща се на 2 км. южно от село Камен Бряг, Яйлата представлява приморска тераса с площ 300 дка, отделена от морето с 50 - 60 метрови скални масиви. На територията на резервата се намират многобройни паметници, обхващащи различни исторически епохи. Тук се намира „пещерен град” от 101 „жилища”, заселени още през V хил. пр. Хр. Използвани са в продължение на хилядолетия като жилища, а някои от тях като гробници или църкви. По намерените каменни оръдия е фиксиран живот от 5 хил. пр. н. е.

Три некропола са издълбани в скалния масив. Представляват двукамерни фамилни гробници, състоящи се от преддверие и гробна камера, функционирали III – V в.
Некропол №1 е възникнал около издялано светилище, обърнато към изгряващото слънце. В северната част на Голямата Яйла се намира малка ранновизантийска крепост, изградена в края на V в. Частично са запазени четири кули и една кула-порта. От античността са съхранени още светилище, жертвени камъни, винарни.
През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някой от тях личат прабългарски знаци -руни, кръстове и каменни икони.
Тук преминава Понтийския път на птиците. Срещат се 178 вида гнездещи преминаващи птици. Яйлата е царството на широколистния божур.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..